Łosoś norweski na kuskusie
Nowym pomysł na rybę.
Składniki:
- 80 dag świeżego filetu z łososia norweskiego
- sok z 1/2 cytryny
- 3 łyżki oliwy
Kuskus z warzywami:
- 30 dag kaszy kuskus
- 3 duże pomidory
- 2 żółte papryki
- po 3-4 gałązki natki, koperku szczypiorku oraz mięty
- po 6 łyżek soku cytrynowego oraz oliwy
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Filet z łososia podziel na 4 porcje. Oprósz je solą. Sok z 1/2 cytryny wymieszaj z 3 łyżkami oliwy. Polej tym rybę i odstaw na 20 minut w chłodne miejsce. Kuskus wsyp do miseczki, zalej wrzątkiem tak, by woda sięgała ok. 1 cm ponad powierzchnię kaszki. Całość przykryj i odstaw na ok. 20 minut.
2. Łososia smaż na patelni grillowej po 3-4 minuty z każdej strony. Pomidory i paprykę umyj, oczyść, pokrój w kostkę. Zioła opłucz, osusz, posiekaj. Spęczniałą kaszkę wymieszaj widelcem. Dodaj do niej warzywa oraz zioła. Polej oliwą oraz sokiem z cytryny. Przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
3. Rozłóż na talerzach. Na każdej porcji połóż rybę. Podawaj z dipem jogurtowym.