Łosoś norweski na kuskusie

Nowym pomysł na rybę.

Łosoś norweski z kaszą i warzywami
Łosoś norweski z kaszą i warzywami 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 80 dag świeżego filetu z łososia norweskiego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki oliwy

Kuskus z warzywami:

  • 30 dag kaszy kuskus
  • 3 duże pomidory
  • 2 żółte papryki
  • po 3-4 gałązki natki, koperku szczypiorku oraz mięty
  • po 6 łyżek soku cytrynowego oraz oliwy
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Filet z łososia podziel na 4 porcje. Oprósz je solą. Sok z 1/2 cytryny wymieszaj z 3 łyżkami oliwy. Polej tym rybę i odstaw na 20 minut w chłodne miejsce. Kuskus wsyp do miseczki, zalej wrzątkiem tak, by woda sięgała ok. 1 cm ponad powierzchnię kaszki. Całość przykryj i odstaw na ok. 20 minut.

2. Łososia smaż na patelni grillowej po 3-4 minuty z każdej strony. Pomidory i paprykę umyj, oczyść, pokrój w kostkę. Zioła opłucz, osusz, posiekaj. Spęczniałą kaszkę wymieszaj widelcem. Dodaj do niej warzywa oraz zioła. Polej oliwą oraz sokiem z cytryny. Przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj.

3. Rozłóż na talerzach. Na każdej porcji połóż rybę. Podawaj z dipem jogurtowym.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas