Łosoś w sosie koperkowym
W ten sposób przyrządzonego łososia możesz podać dziecku, które skończyło 3 rok życia. Warto pamiętać by w diecie malucha ryby znajdowały się jak najczęściej.
Składniki:
- 4 filety z łososia
- sok z cytryny
- 200 ml mleka
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki masła
- koperek
- 2 łyżki śmietany
- 1 marchew
- 4 różyczki brokułów
- 1/2 pietruszki
- oliwa
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Starannie oczyszczone filety posól, namocz w mleku, obtocz w bułce tartej, a następnie usmaż na złoty kolor.
2. Usmażone filety ułóż w żaroodpornym naczyniu i zapiecz z masłem.
3. Marchew, pietruszkę oraz różyczki brokułów umyj, obierz, opłucz i pokrój na małe kawałki.
4. Warzywa ugotuj w około 200 ml wody, zmiksuj, dodaj śmietanę, posiekany koperek i przypraw sos do smaku. 5. Polej sosem upieczonego łososia.