Reklama

Reklama

Lukrowany placek z imbirem

Przepis na to ciasto możesz łatwo zmienić. Wystarczy, że masę jabłkową wymieszasz np. z dżemem pomarańczowym. Szarlotka będzie smakowała nieco inaczej, ale równie dobrze!

Czas przyrządzenia: 1 godzina
Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • 1,2 kg jabłek
  • 5-6 łyżek soku z cytryny
  • 20 dag cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 40 dag mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 dag masła
  • 2 jajka, szczypta soli
  • 2 czubate łyżki świeżo startego imbiru
  • 3 łyżki rumu
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 5 dag płatków migdałowych
  • 10 dag cukru pudru
  • tłuszcz i tarta bułka do blachy
  • trochę mąki do oprószenia stolnicy

Sposób przygotowania

1. Jabłka obierz, pokrój na cząstki, wytnij gniazda nasienne. Cząstki jabłek pokrój na kawałeczki. Skrop je 4 łyżkami soku z cytryny, wymieszaj w garnku z 7 dag cukru i imbirem. Duś 6-7 minut. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z 2-3 łyżkami zimnej wody, wlej do jabłek, mieszając, gotuj dalej przez minutę. Odstaw do wystudzenia. 

2. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj szczyptę soli oraz pokrojone na kawałki masło, jajka i resztę cukru. Zagnieć ciasto, uformuj z niego kulę, zawiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki. 

3. Blachę posmaruj tłuszczem. Oprósz tartą bułką. Spód i boki formy wylep 2/3 kruchego ciasta. Gęsto ponakłuwaj je widelcem i posyp 2 łyżkami tartej bułki. Nadzienie z jabłek wymieszaj z rumem, rozłóż na cieście w formie. Pozostałe ciasto rozwałkuj, plackiem przykryj jabłka. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz przez godzinę. Ew. w połowie pieczenia przykryj kawałkiem pergaminu, aby wierzch się nie przypalił. Gotowe ciasto odstaw do wystudzenia. Cukier puder utrzyj pałką z resztą soku cytrynowego na gładką masę. Przygotowanym lukrem posmaruj jabłecznik. Zanim polewa zastygnie, posyp go płatkami migdałowymi. 

4. Podawaj np. z dodatkiem sosu waniliowego: do garnka wlej po 125 ml tłustego mleka i śmietany kremówki. Dodaj 5 dag cukru oraz rdzeń zeskrobany z 1 laski wanili. Wrzuć także strą- czek. Całość mocno podgrzej. Dwa żółtka utrzyj z 1 łyżką cukru. Ostrożnie połącz masę żółtkową z wrzącym płynem. Usuń strączek wanilii. Gotuj, ciagle mieszając, aż sos lekko zgęstnieje. Jeśli chcesz, możesz dodać też sporą szczyptę chili albo białego pieprzu.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje