Lukrowany placek z imbirem
Przepis na to ciasto możesz łatwo zmienić. Wystarczy, że masę jabłkową wymieszasz np. z dżemem pomarańczowym. Szarlotka będzie smakowała nieco inaczej, ale równie dobrze!
Sposób przygotowania
1. Jabłka obierz, pokrój na cząstki, wytnij gniazda nasienne. Cząstki jabłek pokrój na kawałeczki. Skrop je 4 łyżkami soku z cytryny, wymieszaj w garnku z 7 dag cukru i imbirem. Duś 6-7 minut. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z 2-3 łyżkami zimnej wody, wlej do jabłek, mieszając, gotuj dalej przez minutę. Odstaw do wystudzenia.
2. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj szczyptę soli oraz pokrojone na kawałki masło, jajka i resztę cukru. Zagnieć ciasto, uformuj z niego kulę, zawiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki.
3. Blachę posmaruj tłuszczem. Oprósz tartą bułką. Spód i boki formy wylep 2/3 kruchego ciasta. Gęsto ponakłuwaj je widelcem i posyp 2 łyżkami tartej bułki. Nadzienie z jabłek wymieszaj z rumem, rozłóż na cieście w formie. Pozostałe ciasto rozwałkuj, plackiem przykryj jabłka. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz przez godzinę. Ew. w połowie pieczenia przykryj kawałkiem pergaminu, aby wierzch się nie przypalił. Gotowe ciasto odstaw do wystudzenia. Cukier puder utrzyj pałką z resztą soku cytrynowego na gładką masę. Przygotowanym lukrem posmaruj jabłecznik. Zanim polewa zastygnie, posyp go płatkami migdałowymi.
4. Podawaj np. z dodatkiem sosu waniliowego: do garnka wlej po 125 ml tłustego mleka i śmietany kremówki. Dodaj 5 dag cukru oraz rdzeń zeskrobany z 1 laski wanili. Wrzuć także strą- czek. Całość mocno podgrzej. Dwa żółtka utrzyj z 1 łyżką cukru. Ostrożnie połącz masę żółtkową z wrzącym płynem. Usuń strączek wanilii. Gotuj, ciagle mieszając, aż sos lekko zgęstnieje. Jeśli chcesz, możesz dodać też sporą szczyptę chili albo białego pieprzu.