Reklama

Magdalenki

Są pyszne!

Składniki

  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżka skórki otartej z cytryny
  • 100 g + 2 łyżeczki masła lub margaryny
  • cukier puder

Sposób przygotowania

1. W rondelku roztop 100 g masła lub margaryny. Wystudź. Jajka rozbij i oddziel białka od żółtek. Białka ubij mikserem na sztywno, pod koniec stopniowo dosypując cukier. Cały czas miksując dodawaj do białek po jednym żółtku. Na koniec dodaj przesianą mąkę, tłuszcz oraz skórkę otartą z cytryny. Całość delikatnie wymieszaj łyżką. 

2. Foremkę do magdalenek posmaruj pozostałym masłem (jeśli masz foremki silikonowe nie trzeba ich smarować). Foremki wypełnij ciastem do ¾ wysokości. Piecz 8-12 minut w temperaturze 180°C (czas pieczenia zależy od wielkości foremki). Wystudzone ciasteczka oprósz cukrem pudrem

Reklama
Relaks
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy