Magdalenki

Są pyszne!

Magdalenki
Magdalenki123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. W rondelku roztop 100 g masła lub margaryny. Wystudź. Jajka rozbij i oddziel białka od żółtek. Białka ubij mikserem na sztywno, pod koniec stopniowo dosypując cukier. Cały czas miksując dodawaj do białek po jednym żółtku. Na koniec dodaj przesianą mąkę, tłuszcz oraz skórkę otartą z cytryny. Całość delikatnie wymieszaj łyżką. 

2. Foremkę do magdalenek posmaruj pozostałym masłem (jeśli masz foremki silikonowe nie trzeba ich smarować). Foremki wypełnij ciastem do ¾ wysokości. Piecz 8-12 minut w temperaturze 180°C (czas pieczenia zależy od wielkości foremki). Wystudzone ciasteczka oprósz cukrem pudrem

Prosty przepis na kruche ciasteczkaInteria Kulinaria
Relaks
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas