Mąka kasztanowa: Właściwości i zastosowania

Sklepowe półki uginają się od różnego rodzaju mąk, które mogą być zdrowszą alternatywą dla mąki pszennej, często unikanej ze względu na zawartość glutenu. Wśród nich warto wymienić mąkę kasztanową – niezwykle zdrowy i bogaty w składniki odżywcze bezglutenowy produkt. W konsystencji nie różni się prawie niczym od najpopularniejszej z mąk, oprócz tego, że ma przyjemny orzechowy zapach i lekko słodki smak. Mąka kasztanowa wykazuje też szereg właściwości korzystnych dla organizmu. Jest doskonałym źródłem białka i błonnika, a także witamin z grupy B, które zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Wzmacnia też odporność organizmu, stymuluje pracę jelit, podkręca metabolizm oraz obniża ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi. Jakie jeszcze cenne właściwości posiada mąka kasztanowa? Dlaczego warto ją jeść? Sprawdźmy.

Właściwości mąki kasztanowej
Właściwości mąki kasztanowej©123RF/PICSEL
Kokosowe ciasteczka bez glutenu i bez laktozyInteria Kulinaria

Wyrób mąki kasztanowej

Kasztany jadalne
©123RF/PICSEL

Mąka kasztanowa otrzymywana jest poprzez zmielenie jadalnych kasztanów. Wywodzą się one z Turcji i Bliskiego Wschodu, skąd z czasem zostały rozpowszechnione na tereny zachodniej Europy. Cieszą się dużą popularnością szczególnie we Włoszech, gdzie dużo lokalnych społeczności zajmuje się ich uprawą i przetwórstwem. Kasztany są najpierw suszone przez okres ok. 40 dni, a następnie sortowane – najładniejsze odkłada się m.in. do kandyzowania, natomiast pozostałe wykorzystuje się do produkcji mąki. Przypomina ona wyrób pszenny, ma aksamitną konsystencję, a przygotowywane z niej produkty są bardzo plastyczne. Dodatkowo mąka kasztanowa posiada charakterystyczny orzechowy zapach i lekko słodki smak. Przewyższa przy tym mąkę pszenną i inne rodzaje wartościami odżywczymi i właściwościami zdrowotnymi.

Składniki odżywcze w mące kasztanowej

Walory smakowe i szereg składników odżywczych sprawiają, że mąka kasztanowa to jedno z najlepszych źródeł energii. Zawiera dużo białka i węglowodanów, za to cechuje się niską wartością tłuszczu – większość stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe. Ma dość sporo kalorii (370 kcal na 100 g), ale obfituje w duże ilości błonnika. Dzięki temu obecne w niej cukry wolno się wchłaniają, sycą na dłużej i nie podnoszą nagle poziomu glukozy we krwi. W mące kasztanowej znajduje się też dużo cennych pierwiastków, m.in. magnez, miedź, potas, fosfor czy wapń. Ponadto w jej składzie odnajdziemy witaminy z grupy B (zwłaszcza B6), witaminę C, sacharozę, kwas jabłkowy i cytrynowy oraz foliany. Mąka kasztanowa nie zawiera glutenu, dlatego doceniania jest przez osoby zmagające się z jego nietolerancją, celiakią i innymi problemami metabolicznymi.

Właściwości mąki kasztanowej

Mąka kasztanowa
©123RF/PICSEL

Ze względu na bogaty skład i wartość odżywczą warto zamienić mąkę pszenną na kasztanową lub przynajmniej mieszać ze sobą te dwa rodzaje. Mąka kasztanowa świetnie wpływa na kondycję całego organizmu, a zwłaszcza na procesy układu pokarmowego. Dzięki dużej zawartości błonnika stymuluje pracę jelit i przyspiesza przemianę materii. Daje także uczucie sytości na dłużej i ułatwia przyswajanie witamin oraz minerałów. Włókno pokarmowe obniża także poziom złego cholesterolu, a potas reguluje ciśnienie krwi. Mąka kasztanowa wpływa zatem korzystnie na pracę serca i układ krążenia. Zapobiega miażdżycy, zawałowi i innym chorobom sercowo-naczyniowym.

Mąka z jadalnych kasztanów dobrze oddziałuje również na układ nerwowy, gdyż zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy z grupy B. Poprawia pracę mózgu, usprawnia procesy myślowe i koncentrację oraz wspiera pamięć. Zawiera także antyoksydanty, które zwiększają odporność i zwalczają wolne rodniki przyczyniające się do rozwoju chorób cywilizacyjnych. Obecne w niej magnez i fosfor zapewniają z kolei prawidłową budowę i rozwój kości.

Zastosowania mąki kasztanowej

Zagęszczaj mąką zupy
©123RF/PICSEL

Mąkę kasztanową można wykorzystać do przygotowania wielu potraw. Z powodzeniem zastąpi mąkę pszenną, gdyż ugniatane z niej ciasta również cechują się dużą plastycznością. Można też połączyć te rodzaje mąk, by nadać potrawom wyższą jakość. Mąka kasztanowa świetnie sprawdzi się do wypieku chleba, słonych przekąsek, ciast, ciasteczek i muffinek. Można także zrobić z niej pyszne naleśniki, gofry, racuchy czy omlety. Mąka z kasztanów jadalnych nadaje się bardziej do słodkich dań, ale bez problemu można również zagęścić nią zupy i sosy. Uzyskają wtedy specyficzny i aromatyczny smak.

Gdzie można kupić mąkę kasztanową?

Mąka kasztanowa nie jest jeszcze tak popularna, jak inne rodzaje mąk, więc nie występuje powszechnie w supermarketach. Można zakupić ją w sklepach internetowych i ze zdrową żywnością. Niestety mąka kasztanowa nie należy do najtańszych produktów i za 250 g należy zapłacić od 10 do 30 zł. Warto też samodzielnie przygotować taką mąkę, piekąc nacięte wcześniej kasztany w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Gdy skórki zaczną odchodzić, należy zmniejszyć temperaturę do 50 stopni i suszyć kasztany przez kilka godzin. Następnie wystarczy je zmielić w młynku do kawy lub blenderze.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas