Mąka kasztanowa: Właściwości i zastosowania
Sklepowe półki uginają się od różnego rodzaju mąk, które mogą być zdrowszą alternatywą dla mąki pszennej, często unikanej ze względu na zawartość glutenu. Wśród nich warto wymienić mąkę kasztanową – niezwykle zdrowy i bogaty w składniki odżywcze bezglutenowy produkt. W konsystencji nie różni się prawie niczym od najpopularniejszej z mąk, oprócz tego, że ma przyjemny orzechowy zapach i lekko słodki smak. Mąka kasztanowa wykazuje też szereg właściwości korzystnych dla organizmu. Jest doskonałym źródłem białka i błonnika, a także witamin z grupy B, które zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Wzmacnia też odporność organizmu, stymuluje pracę jelit, podkręca metabolizm oraz obniża ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi. Jakie jeszcze cenne właściwości posiada mąka kasztanowa? Dlaczego warto ją jeść? Sprawdźmy.

Składniki
Wyrób mąki kasztanowej

Mąka kasztanowa otrzymywana jest poprzez zmielenie jadalnych kasztanów. Wywodzą się one z Turcji i Bliskiego Wschodu, skąd z czasem zostały rozpowszechnione na tereny zachodniej Europy. Cieszą się dużą popularnością szczególnie we Włoszech, gdzie dużo lokalnych społeczności zajmuje się ich uprawą i przetwórstwem. Kasztany są najpierw suszone przez okres ok. 40 dni, a następnie sortowane – najładniejsze odkłada się m.in. do kandyzowania, natomiast pozostałe wykorzystuje się do produkcji mąki. Przypomina ona wyrób pszenny, ma aksamitną konsystencję, a przygotowywane z niej produkty są bardzo plastyczne. Dodatkowo mąka kasztanowa posiada charakterystyczny orzechowy zapach i lekko słodki smak. Przewyższa przy tym mąkę pszenną i inne rodzaje wartościami odżywczymi i właściwościami zdrowotnymi.
Składniki odżywcze w mące kasztanowej
Walory smakowe i szereg składników odżywczych sprawiają, że mąka kasztanowa to jedno z najlepszych źródeł energii. Zawiera dużo białka i węglowodanów, za to cechuje się niską wartością tłuszczu – większość stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe. Ma dość sporo kalorii (370 kcal na 100 g), ale obfituje w duże ilości błonnika. Dzięki temu obecne w niej cukry wolno się wchłaniają, sycą na dłużej i nie podnoszą nagle poziomu glukozy we krwi. W mące kasztanowej znajduje się też dużo cennych pierwiastków, m.in. magnez, miedź, potas, fosfor czy wapń. Ponadto w jej składzie odnajdziemy witaminy z grupy B (zwłaszcza B6), witaminę C, sacharozę, kwas jabłkowy i cytrynowy oraz foliany. Mąka kasztanowa nie zawiera glutenu, dlatego doceniania jest przez osoby zmagające się z jego nietolerancją, celiakią i innymi problemami metabolicznymi.
Składniki
Właściwości mąki kasztanowej

Ze względu na bogaty skład i wartość odżywczą warto zamienić mąkę pszenną na kasztanową lub przynajmniej mieszać ze sobą te dwa rodzaje. Mąka kasztanowa świetnie wpływa na kondycję całego organizmu, a zwłaszcza na procesy układu pokarmowego. Dzięki dużej zawartości błonnika stymuluje pracę jelit i przyspiesza przemianę materii. Daje także uczucie sytości na dłużej i ułatwia przyswajanie witamin oraz minerałów. Włókno pokarmowe obniża także poziom złego cholesterolu, a potas reguluje ciśnienie krwi. Mąka kasztanowa wpływa zatem korzystnie na pracę serca i układ krążenia. Zapobiega miażdżycy, zawałowi i innym chorobom sercowo-naczyniowym.
Mąka z jadalnych kasztanów dobrze oddziałuje również na układ nerwowy, gdyż zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy z grupy B. Poprawia pracę mózgu, usprawnia procesy myślowe i koncentrację oraz wspiera pamięć. Zawiera także antyoksydanty, które zwiększają odporność i zwalczają wolne rodniki przyczyniające się do rozwoju chorób cywilizacyjnych. Obecne w niej magnez i fosfor zapewniają z kolei prawidłową budowę i rozwój kości.
Składniki
Zastosowania mąki kasztanowej

Mąkę kasztanową można wykorzystać do przygotowania wielu potraw. Z powodzeniem zastąpi mąkę pszenną, gdyż ugniatane z niej ciasta również cechują się dużą plastycznością. Można też połączyć te rodzaje mąk, by nadać potrawom wyższą jakość. Mąka kasztanowa świetnie sprawdzi się do wypieku chleba, słonych przekąsek, ciast, ciasteczek i muffinek. Można także zrobić z niej pyszne naleśniki, gofry, racuchy czy omlety. Mąka z kasztanów jadalnych nadaje się bardziej do słodkich dań, ale bez problemu można również zagęścić nią zupy i sosy. Uzyskają wtedy specyficzny i aromatyczny smak.
Gdzie można kupić mąkę kasztanową?
Mąka kasztanowa nie jest jeszcze tak popularna, jak inne rodzaje mąk, więc nie występuje powszechnie w supermarketach. Można zakupić ją w sklepach internetowych i ze zdrową żywnością. Niestety mąka kasztanowa nie należy do najtańszych produktów i za 250 g należy zapłacić od 10 do 30 zł. Warto też samodzielnie przygotować taką mąkę, piekąc nacięte wcześniej kasztany w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Gdy skórki zaczną odchodzić, należy zmniejszyć temperaturę do 50 stopni i suszyć kasztany przez kilka godzin. Następnie wystarczy je zmielić w młynku do kawy lub blenderze.