Makaron i ser - doskonała para na talerzu
Makaron i włoski ser - to doskonała para na talerzu. Dzięki połączeniu tych dwóch podstawowych składników oraz innych dodatków powstanie gama prostych do przygotowania dań.
Mozzarella, parmezan, Grana Padano, pecorino, ricotta, gorgonzola, mascarpone - te wszystkie gatunki twardych i miękkich włoskich serów znakomicie nadają się do różnych rodzajów makaronu.
Najprostsze danie to bardzo gorące spaghetti wymieszane z kilkoma łyżkami gorgonzoli. Ser roztapia się tworząc rodzaj sosu. To kaloryczne danie nie wymaga już żadnych dodatków.
Włoskie dzieci, czasem znudzone sosem pomidorowym, lubią makaron polany oliwą i posypany odrobiną startego parmezanu lub Grana Padano.
Parmezan i pecorino to nieodłączne elementy tradycyjnego pesto, przygotowywanego ze świeżych zmiksowanych liści bazylii, orzeszków piniowych, czosnku i oliwy.
Można też przygotować pesto pistacjowe: orzeszki zmiksować z kilkoma łyżkami ricotty.
Pożywna i doskonała na zimę jest "pasta" z sosem parmezanowym. W garnku trzeba roztopić kilka łyżek masła, po czym dodać śmietankę i zagotować ją, a następnie wsypać garść startego parmezanu. Sos, który natychmiast gęstnieje, łączymy z makaronem; pasuje zarówno krótki makaron, jak i długie jajeczne tagliatelle lub fettucine.
Serami można uzupełnić zwykły sos pomidorowy. Wystarczy dodać do niego kilka łyżek mascarpone i dobrze wymieszać. Jeszcze lepszy będzie z odrobiną pikantnej papryczki peperoncino.
Pomidorowy sos można też nieco "zabielić" dodając do niego trochę ricotty, mozzarelli i parmezanu. Najlepiej łączy się z krótkim makaronem.
Całe opakowanie mascarpone dodane do patelni z podsmażonym przez chwilę na oliwie pokrojonym w kostkę plastrem wędzonego łososia i skórką od cytryny utworzy delikatny w smaku sos.
Ricotta ze względu na swą konsystencję to idealny składnik farszu cannelloni, czyli grubego makaronu do nadziewania. Wystarczy połączyć ją ze szpinakiem lub ze zgrilowanym miąższem bakłażana.