Makaron na obiad
Pełnoziarniste makarony przekonują do siebie coraz większe grono smakoszy. Są zdrowsze niż tradycyjne, a równie smaczne. Z dodatkiem bobu czy łososia smakują wyśmienicie!

Spaghetti w kremowym sosie z bobem i szynką parmeńską
Składniki
- 200 g makaronu np. Lubella Pełne Ziarno Spaghetti
- 300 g bobu
- 120 g boczku w kawałkach
- 100 g serka mascarpone
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- szczypta pieprzu
- natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Odcedzając, zostawić 1/2 szklanki wody.
2. Ugotować bób, ostudzić i obrać.
3. Na rozgrzanym oleju podsmażyć boczek, dodać ser mascarpone i podlać wodą z gotowania makaronu.
4. Dodać bób, makaron i gotować, aż sos lekko zgęstnieje.
5. Doprawić szczyptą pieprzu.
6. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Świdry z wędzonym łososiem i koperkiem
Składniki
- 150 g makaronu np. Lubella Pełne Ziarno Świdry
- 200 g wędzonego łososia
- pół cebuli
- łyżeczka masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 100 ml śmietany 30 proc.
- koperek
- cytryna
- świeżo zmielony pieprz
- sól
Sposób przygotowania
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu.
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę wraz z masłem. Dodajemy drobno poszatkowaną cebulę i podsmażamy chwilę.
3. Dorzucamy drobno pokrojonego wędzonego łososia. Smażymy kilka minut, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
4. Po chwili skrapiamy sokiem z połowy cytryny, posypujemy drobno posiekanym koperkiem i wlewamy śmietanę.
5. Dodajemy makaron i całość mieszamy ok. 1 min.
6. Przed podaniem możemy posypać dodatkową porcją koperku. Podajemy z cząstką cytryny.