Reklama

Reklama

Makaron penne z mięsną wkładką

Szybkie, nieskomplikowane i bardzo pożywne danie, które może być podane jako drugie danie lub obiadokolacja na ciepło. Połączenie makaronu, kurczaka i sosu pomidorowego nie ma sobie równych.

Składniki

  • 500 g makaronu penne
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 250 g serka mascarpone
  • 3-4 pomidory + pomidorki koktajlowe do dekoracji
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • oregano
  • bazylia
  • papryka słodka lub ostra
  • olej do smażenia

Pomidory nacinamy, sparzamy wrzątkiem, obieramy, usuwamy twarde części, blendujemy. 

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku według przepisu podanego na opakowaniu.

Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, posypujemy obficie przyprawami i podsmażamy na oleju do zrumienienia. Dodajemy pokrojoną drobno cebulę i rozdrobniony czosnek oraz zblendowane pomidory, smażymy wszystko razem przez 10 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec smażenia dokładamy serek mascarpone i przyprawy. 

Makaron wykładamy na talerze, zalewamy sosem, dokładamy pomidorki koktajlowe, dekorujemy całość zieleniną, możemy też posypać starym serem.

Reklama

Darmowy program – rozlicz PIT 2020

***Zobacz także

Dowiedz się więcej na temat: penne | makaron penne | makaron penne przepisy | kurczak | sos pomidorowy

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje