Makaron świderki z pesto z jarmużu
Z serkiem mascarpone.
Składniki:
- makaron świderki
- jarmuż 150 g (liście bez łodyg)
- 100 g twardego sera typu parmezan
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml oleju rzepakowego z tłoczenia na zimno
- 100 g mascarpone
- sól, pieprz olej
Przygotowanie:
1. 50 g jarmużu smażymy w głębokim oleju by powstały chipsy następnie osączamy je na papierowym ręczniku i posypujemy solą.
2. Do miski miksera przekładamy pozostały jarmuż, ser, czosnek oraz pestki dyni (30 g) i miksujemy powoli dolewając olej aż powstanie gładka masa.
3. Makaron gotujemy wg zaleceń producenta.
4. Na patelni dajemy 3 łyżki wody z gotowania makaronu oraz mascarpone. Gdy serek się rozpuści dodajemy pesto z jarmużu i całość mieszamy z makaronem .
5. Makaron wykładamy na ogrzany talerz i dekorujemy płatkami parmezanu i chipsami z jarmużu.