Makaron w ostrej zupie z wołowiną
Niu rou mian (tan mian) - przepis Jacka Wana, znanego podróżnika, znawcy kuchni azjatyckiej, autora książki "Tao smaku". Dla 4 osób.


Jest to znakomita, rozgrzewająca potrawa na zimowy obiad. Dodatek szpinaku czyni danie nie tylko wyjątkowo smacznym, ale również bardzo zdrowym.
Składniki:
- wołowina (pokrojona w kostkę) 500 g - makaron chiński suszony 150 g - por (pokrojony w słupki) 100g - świeży szpinak 250 g - świeży imbir (siekany) 1 łyżeczka - czosnek (siekany)3-4 ząbki - świeża papryka chili (siekana) 2 szt. - sos sojowy 2 łyżki - wywar z kurczaka 3 szklanki - sos hoisin 1½ łyżki - anyż gwiazdkowy 1 szt. - cynamon - 1/3 laski - skórka z 1 pomarańczy (pokrojona w cienkie paski) - woda 3 szklanki - olej roślinny ½ łyżki - olej sezamowy 1 łyżka - szczypiorek (siekany) ½ pęczka
Przygotowanie:
1. Do dużego garnka wlać 3 szklanki wody, dodać sos sojowy, sos hoisin, anyż, cynamon, skórkę pomarańczy i gotować 5-10 min na wolnym ogniu.
2. W drugim garnku podgrzać olej roślinny, dodać imbir, czosnek, paprykę chili i por. Podsmażać ok. 10 s, do ulotnienia się aromatu. Następnie wlać do garnka wywar z kurczaka i zagotować.
3. Dodać mięso, wlać zawartość pierwszego garnka i zmniejszyć ogień. Gotować pod przykryciem do zmięknięcia mięsa (ok. 1,5-2 godz.). Pod koniec gotowania wrzucić do zupy szpinak na ok. 2 min.
4. W oddzielnym garnku ugotować makaron.
5. Rozłożyć makaron, mięso oraz szpinak do miseczek i zalać zupą. Podawać na gorąco, posypany posiekanym szczypiorkiem, z kilkoma kroplami oleju sezamowego.

"Tao smaku" to kulinarna podróż po Azji przedstawiająca 100 wspaniałych przepisów na egzotyczne dania z Chin, Japonii, Wietnamu oraz Tajlandii. Każdą potrawę można z łatwością przygotować ze składników dostępnych w Polsce. Wszystko wzbogacone garścią opowieści i anegdot, a także zdjęć z licznych podróży Jacka Wana po krajach Azji.
Jacek Wan - Prezes Polskiego Stowarzyszenia Korespondentów Zagranicznych, znany dziennikarz, podróżnik, reżyser i scenarzysta. Znawca kultury Dalekiego Wschodu. Autor lubianego telewizyjnego cyklu programów podróżniczych "Między Wschodem a Zachodem". Utalentowany propagator kultury wschodu w telewizyjnych reportażach. Restaurator i prekursor sushi w Polsce, otworzył m.in. japońską restaurację Tsumbame na Muranowie w Warszawie.