Makaron w sosie śmietanowym
Takie danie zrobisz szybko i bez wysiłku, smakuje naprawdę doskonale. Można wykorzystać do niego makaron w różnych kolorach.
Składniki na 4-6 porcji:
- 25 dag makaronu grube rurki (albo wstążki)
- 1 duża polędwiczka wieprzowa
- 200 ml śmietany
- 1/2 cukinii
- 20 dag pomidorków koktajlowych
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- olej do smażenia
- sól, pieprz
- 1 łyżka musztardy
- świeży tymianek i oregano
Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotować na półtwardo. Cebulę i czosnek posiekać, cukinię pokroić w kostkę, pomidorki przepołowić. Mięso pokroić w cienkie plastry i każdy plaster jeszcze na 3 części. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę i czosnek. Zdjąć z patelni, osączyć z nadmiaru tłuszczu.
2. Na tej samej patelni przesmażyć polędwiczki. Pod koniec smażenia dodać cukinię, odłożoną cebulę i czosnek. Chwilę smażyć razem.
3. Przełożyć wszystko do garnka, zalać śmietaną, doprawić solą, pieprzem i musztardą. Zagotować, dodać pomidorki koktajlowe, znów doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Połączyć z makaronem, wymieszać, udekorować ziołami i podawać.