Reklama

Reklama

Makaron w sosie śmietanowym

Takie danie zrobisz szybko i bez wysiłku, smakuje naprawdę doskonale. Można wykorzystać do niego makaron w różnych kolorach.

Składniki na 4-6 porcji:




  • 25 dag makaronu grube rurki (albo wstążki)
  • 1 duża polędwiczka wieprzowa
  • 200 ml śmietany
  • 1/2 cukinii
  • 20 dag pomidorków koktajlowych
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka musztardy
  • świeży tymianek i oregano


Reklama

Sposób przygotowania:

1. Makaron ugotować na półtwardo. Cebulę i czosnek posiekać, cukinię pokroić w kostkę, pomidorki przepołowić. Mięso pokroić w cienkie plastry i każdy plaster jeszcze na 3 części. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę i czosnek. Zdjąć z patelni, osączyć z nadmiaru tłuszczu.

2. Na tej samej patelni przesmażyć polędwiczki. Pod koniec smażenia dodać cukinię, odłożoną cebulę i czosnek. Chwilę smażyć razem.

3. Przełożyć wszystko do garnka, zalać śmietaną, doprawić solą, pieprzem i musztardą. Zagotować, dodać pomidorki koktajlowe, znów doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Połączyć z makaronem, wymieszać, udekorować ziołami i podawać.

Dowiedz się więcej na temat: makaron

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje