Makaron wstążki z wolno gotowanym halibutem
Przepis na wyśmienite danie rybne.

Składniki
- 300 g makaronu
- 5 szklanek wody
- kilka gałązek koperku
- 6 ziaren czarnego pieprzu
- 2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
- 400 g filetu z halibuta, bez skóry (może być sieja)
- czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g groszku cukrowego w strączkach
- 1/2 szklanki zielonego groszku
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżka posiekanego koperku
- 2 łyżki natki pietruszki posiekanej
Sposób przygotowania
1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 2. Zagotuj wodę z gałązkami koperku, pieprzem i połową skórki cytrynowej. Włóż rybę, zmniejsz ogień. Gotuj 8 minut. Wyjmij rybę z wywaru, ostudź, podziel na kawałki. 3. Rozgrzej na dużej patelni oliwę. Posiekaj cebulę i czosnek, smaż je 2 minuty, po czym dodaj groszek cukrowy, zielony groszek oraz resztę skórki cytrynowej. Smaż jeszcze 3 minuty. Dodaj makaron i halibuta. Podgrzewaj, aż całość będzie gorąca. Posyp natką i koperkiem.