Składniki: - 25 dag makaronu - 2 cebule - 2 strąki papryki - 5 dag masła lub margaryny - 1 jabłko - 1 łyżeczka przyprawy curry - Mały pojemnik śmietany - 1 łyżka przyprawy do zup lub 2 kostki rosołowe - 5-6 pomidorów - 5 dag żółtego sera - tarta bułka Makaron ugotować we wrzącej i osolonej wodzie. Po ugotowaniu zahartować zimną wodą i odcedzić. Cebulę obrać, wypłukać, pokroić w plasterki. Paprykę oczyścić z gniazdek nasiennych i pokroić w plasterki. Tłuszcz rozpuścić na patelni, dodać cebulę i paprykę, dusić przez 5 minut. Jabłko umyć, wykroić gniazdko nasienne, pokroić w plasterki i dodać do cebuli i papryki, dusić jeszcze 2 minuty. Do jarzyn dodać przyprawę curry i śmietanę, posolić, popieprzyć. Dusić jeszcze 10 minut. Dodać przyprawę do zup oraz starty żółty ser. Wszystko dokładnie wymieszać. W ogniotrwałym półmisku ułożyć makaron, na makaron położyć plasterki pomidorów oraz podduszone jarzyny. Posypać po wierzchu tartą bułką. Wstawić na 10 minut do nagrzanego piekarnika o temperaturze 200 st. C. Makaron podajemy z dowolną surówką.MW Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!