Makaron z tuńczykiem

Najprostsze danie pod słońcem.

Makaron z tuńczykiem sprawdzi się zawsze
Makaron z tuńczykiem sprawdzi się zawsze123RF/PICSEL

Przygotowanie

1. W garnku zagotuj 1-2 litry wody z solą. Wrzuć makaron i ugotuj do miękkości według przepisu podanego na opakowaniu. Odlej na sicie, pozostaw do osączenia. Nie przelewaj makaronu zimną wodą.

2. Cebulę obierz, drobno poszatkuj. W rondelku rozgrzej masło. Wrzuć cebulę, lekko zrumień. Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj. Wlej 2-3 łyżki wody. Chwilę duś razem, połącz ze śmietaną. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem.

3. Tuńczyka osącz, lekko rozdrobnij widelcem. Opłucz kilka listków bazylii, potnij w paseczki. Na rozgrzaną suchą patelnię wrzuć 2 łyżki orzeszków piniowych (ewentualnie pestek słonecznika), zrumień.

4. Makaron i mięso tuńczyka rozłóż na talerze. Polej przygotowanym sosem. Posyp orzeszkami oraz bazylią.

Jak zrobić sałatkę z tuńczykiem?Interia Kulinaria
Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas