Makaron z tuńczykiem
Najprostsze danie pod słońcem.

Składniki
- 20 dag makaronu (np. wstążki)
- pół cebuli
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1-2 łyżki śmietany
- 1 puszka tuńczyka
- bazylia
- orzeszki pini
- sól, pieprz
Przygotowanie
1. W garnku zagotuj 1-2 litry wody z solą. Wrzuć makaron i ugotuj do miękkości według przepisu podanego na opakowaniu. Odlej na sicie, pozostaw do osączenia. Nie przelewaj makaronu zimną wodą.
2. Cebulę obierz, drobno poszatkuj. W rondelku rozgrzej masło. Wrzuć cebulę, lekko zrumień. Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj. Wlej 2-3 łyżki wody. Chwilę duś razem, połącz ze śmietaną. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem.
3. Tuńczyka osącz, lekko rozdrobnij widelcem. Opłucz kilka listków bazylii, potnij w paseczki. Na rozgrzaną suchą patelnię wrzuć 2 łyżki orzeszków piniowych (ewentualnie pestek słonecznika), zrumień.
4. Makaron i mięso tuńczyka rozłóż na talerze. Polej przygotowanym sosem. Posyp orzeszkami oraz bazylią.