Makaron z tuńczykiem
Prawdziwa gratka dla miłośników morskich smaków. Makaron z tuńczykiem i cebulą w śmietanie z dodatkiem aromatycznych przypraw to pożywne, smaczne oraz szybkie w przygotowaniu danie obiadowe.

Składniki
- 1 puszka tuńczyka w zalewie
- 4 łyżki śmietany 18 proc.
- 250 g makaronu świderki
- 1 cebulka
- olej do smażenia
- sól, pieprz
- papryka ostra
- oregano, majeranek
- natka pietruszki
- rzeżucha (lub inna zielenina)
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu z opakowania. Ugotowany odcedzamy i odstawiamy.2. W czasie gotowania makaronu obieramy oczyszczamy cebulkę i kroimy ją możliwie najdrobniej. Tuńczyka osączamy z zalewy i rozgniatamy widelcem.3. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy rozdrobnioną cebulkę, smażymy często mieszając, aż do lekkiego zrumienienia. Dodajemy tuńczyka, mieszamy, smażymy razem z cebulką. Po ok. dwóch minutach dodajemy cztery łyżki śmietany i wsypujemy przyprawy. Łączymy wszystko razem i podsmażamy jeszcze chwilę.4. Makaron wykładamy na talerze, polewamy zawartością patelni, dekorujemy całość rzeżuchą i posypujemy natką pietruszki.