Reklama

Makaron z tuńczykiem

Prawdziwa gratka dla miłośników morskich smaków. Makaron z tuńczykiem i cebulą w śmietanie z dodatkiem aromatycznych przypraw to pożywne, smaczne oraz szybkie w przygotowaniu danie obiadowe.

Czas przyrządzenia: 20 min.
Składniki dla: 2

Składniki

  • 1 puszka tuńczyka w zalewie
  • 4 łyżki śmietany 18 proc.
  • 250 g makaronu świderki
  • 1 cebulka
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • papryka ostra
  • oregano, majeranek
  • natka pietruszki
  • rzeżucha (lub inna zielenina)

1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu z opakowania. Ugotowany odcedzamy i odstawiamy.

2. W czasie gotowania makaronu obieramy oczyszczamy cebulkę i kroimy ją możliwie najdrobniej. Tuńczyka osączamy z zalewy i rozgniatamy widelcem.

3. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy rozdrobnioną cebulkę, smażymy często mieszając, aż do lekkiego zrumienienia. Dodajemy tuńczyka, mieszamy, smażymy razem z cebulką. Po ok. dwóch minutach dodajemy cztery łyżki śmietany i wsypujemy przyprawy. Łączymy wszystko razem i podsmażamy jeszcze chwilę.

4. Makaron wykładamy na talerze, polewamy zawartością patelni, dekorujemy całość rzeżuchą i posypujemy natką pietruszki. 

Reklama
INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy