Sezamki - słodycze w wersji retro. Lepsze czy gorsze od tych współczesnych?

Sezamki: superfood z dawnych lat czy tylko słodka pamiątka PRL-u?
Sezamki: superfood z dawnych lat czy tylko słodka pamiątka PRL-u?Aleksandr Grechanyuk123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Sezamki - złoty klasyk z dzieciństwa
  2. Co kryje się w sezamie?
  3. Sezamki sklepowe - słodycz w przebraniu zdrowia
  4. Domowe sezamki - dwie wersje na każdą okazję
  5. Dla kogo sezamki są dobrym wyborem?
  6. Ile sezamków można zjeść?
  7. Zdrowe, ale z umiarem

Sezamki - złoty klasyk z dzieciństwa

Zobacz również:

Co kryje się w sezamie?

  • zdrowe tłuszcze nienasycone (w tym kwasy omega-6)
  • błonnik, który wspiera trawienie i daje uczucie sytości
  • solidną porcję białka roślinnego
  • minerały: wapń, magnez, żelazo, cynk, miedź i mangan
  • witaminy z grupy B, które dbają o układ nerwowy, koncentrację i energię
  • witaminę E, silny antyoksydant, nazywany "witaminą młodości", chroniący komórki przed stresem oksydacyjnym i wspierający skórę, serce oraz odporność

Sezamki sklepowe - słodycz w przebraniu zdrowia

Trzy batony złożone z orzechów, sezamu i ziaren słonecznika ustawione na czarnym tle, każdy baton ma wyraźnie inną strukturę i kolor.
Sezamki, mimo zdrowotnych właściwości sezamu, powinny być traktowane jak inne słodycze, ze względu na dużą ilość cukruAleksandr Grechanyuk123RF/PICSEL

Domowe sezamki - dwie wersje na każdą okazję

  1. Na suchej patelni upraż szklankę sezamu - mieszaj często, aż zrobi się złoty i zacznie pięknie pachnieć.
  2. W małym garnuszku rozgrzej pół szklanki miodu, aż lekko się zagotuje i spieni. Tu dzieje się magia - miód zamienia się w karmelowy syrop, który zwiąże sezam.
  3. Wymieszaj gorący sezam z miodem, przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadź równą warstwą.
  4. Przyciśnij wałkiem albo dnem szklanki, odstaw do wystudzenia, a potem pokrój na prostokąty.
  5. To opcja dla fanów twardych, chrupiących kostek - idealnych do chrupania w podróży albo jako szybka przekąska do kawy.
Stos kwadratowych sezamków ułożonych na kawałku białego papieru do pieczenia na drewnianym blacie, wokół widoczne pokruszone kawałki słodyczy.
Sezamki możesz przygotować w domu, z użyciem miodu123RF/PICSEL
  1. Upraż sezam jak wyżej.
  2. Miód podgrzej tylko delikatnie - do momentu, aż stanie się płynny, ale nie dopuść do wrzenia.
  3. Wymieszaj go z gorącym sezamem. Masa nie będzie aż tak lepka i twarda, ale da się ją rozprowadzić na papierze do pieczenia i uformować w batoniki.
  4. W tej wersji miód zachowuje znacznie więcej swoich cennych właściwości, ale sezamki są bardziej miękkie, trochę jak batoniki energetyczne.

Zobacz również:

    Dla kogo sezamki są dobrym wyborem?

    1. Dla osób aktywnych - szybka dawka energii z cukrów prostych i zdrowych tłuszczy.
    2. Dla osób z niedoborami wapnia - sezam jest jednym z jego najlepszych roślinnych źródeł.
    3. Dla osób dbających o serce - sezamina i sezamolina to bonus dla układu krążenia.
    Porcja prostokątnych, sezamowych batoników ułożonych wachlarzowo na białym talerzu ze wzorem kolorowych prostokątów, całość znajduje się na plecionkowej podkładce.
    Sezamki są dobrym produktem dla aktywnych fizycznie, natomiast powinny się ich wystrzegać osoby z zaburzeniami stężenia glukozy@GrecLaurentiu-Bistrita123RF/PICSEL

    Ile sezamków można zjeść?

    Pasta tahini w białej miseczce, słoik z olejem sezamowym, nasiona sezamu w drewnianej miseczce oraz w łyżeczce, całość ustawiona na białoniebieskiej ściereczce.
    Na co dzień korzystaj ze świeżych ziaren sezamu, oleju sezamowego czy pasty tahini. Sezamki traktuj jako słodycz i jedz raz na jakiś czasMarina Saprunova123RF/PICSEL

    Zdrowe, ale z umiarem

    Zobacz również:

    Zdanowicz pomiędzy wersami. Odc. 144: Renata GabryjelskaINTERIA.PL