Makaron ze smażonym tofu, rzodkiewką oraz dressingiem z chrzanu
Porcja dla 2 osób. Trudność: łatwe. Czas przygotowania: 30 minut.

Składniki
- 2 łyżki oleju ryżowego
- kawałek imbiru wielkości 1/2 kciuka drobno poszatkowany
- 1 drobno poszatkowany ząbek czosnku
- 1-2 drobno poszatkowane czerwone papryczki chilli (z pestkami lub bez)
- 100 g naturalnego tofu pokrojonego w dość drobną kostkę
- 1 marchewka pokrojona w plasterki
- 1/2 pora (ok. 100 g) pokrojonego w plasterki
- 100 g brokułu podzielonego na małe różyczki
- 4-5 łyżek dobrej jakości sosu sojowego (bez glutaminianu sodu)
- 1 łyżka oleju z prażonych ziaren sezamu
- 1 łyżeczka syropu klonowego lub ksylitolu
- 1 łyżka chrzanu
- ocet jabłkowy do smaku
- 100 g makaronu z brązowego ryżowego (wstążki) przygotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu
- 1/2 pęczka rzodkiewek pokrojonych w ćwiartki
Przygotowanie
Na oleju ryżowym podsmażamy imbir, czosnek i chilli na złoty kolor. Uważamy, aby ich nie przypalić.
Dodajemy tofu. Obsmażamy je ok. 2 minut na bardzo dużym ogniu. Dodajemy marchewkę i obsmażamy następne 2-3 minuty.
Dodajemy pora i brokuła. Obsmażamy kolejne 2-3 minuty, cały czas na dużym ogniu. Dodajemy sos sojowy, olej sezamowy, syrop, chrzan i ocet jabłkowy do smaku. Dodajemy makaron ryżowy i rzodkiewki. Całość dokładnie mieszamy.
Sprawdzamy balans smaku ostrego, słonego, słodkiego i kwaśnego. W razie potrzeby dodajemy któryś ze składników (np. sos sojowy lub ocet).
Podajemy przybrane kiełkami rzodkiewki.

Przepis pochodzi z książki "Jem (to co) kocham i chudnę" Karoliny i Macieja Szaciłło. Wydawnictwo Zwierciadło.
"Jem (to co) kocham i chudnę" zdecydowanie wykracza poza poradnik zdrowego odżywiania. Ta książka ma moc, powstała, bowiem w wyniku współpracy zaprzyjaźnionych specjalistów. Przepisy razem z Karoliną przygotował jej mąż, ekspert od zdrowego żywienia - Maciej Szaciłło. Część somatoterapeutyczną przygotowała Emilia Żurek, psychosomatoanalityk, mediator, coach i ekspert w międzynarodowych projektach coachingowych. Z kolei nadzór merytoryczny nad wszystkimi przepisami prezentowanymi książce objęła Emilia Lorenc, diagnosta laboratoryjny, doradca dietetyczny i biolog molekularny.