Makaron ze smażonym tofu, rzodkiewką oraz dressingiem z chrzanu

Porcja dla 2 osób. Trudność: łatwe. Czas przygotowania: 30 minut.

Makaron ze smażonym tofu, rzodkiewką oraz dressingiem z chrzanu
Makaron ze smażonym tofu, rzodkiewką oraz dressingiem z chrzanumateriały prasowe

Na oleju ryżowym podsmażamy imbir, czosnek i chilli na złoty kolor. Uważamy, aby ich nie przypalić.

Dodajemy tofu. Obsmażamy je ok. 2 minut na bardzo dużym ogniu. Dodajemy marchewkę i obsmażamy następne 2-3 minuty.

Dodajemy pora i brokuła. Obsmażamy kolejne 2-3 minuty, cały czas na dużym ogniu. Dodajemy sos sojowy, olej sezamowy, syrop, chrzan i ocet jabłkowy do smaku. Dodajemy makaron ryżowy i rzodkiewki. Całość dokładnie mieszamy.

Sprawdzamy balans smaku ostrego, słonego, słodkiego i kwaśnego. W razie potrzeby dodajemy któryś ze składników (np. sos sojowy lub ocet).

Podajemy przybrane kiełkami rzodkiewki.

Jem (to co) kocham i chudnę
Jem (to co) kocham i chudnęmateriały prasowe

Przepis pochodzi z książki "Jem (to co) kocham i chudnę" Karoliny i Macieja Szaciłło. Wydawnictwo Zwierciadło.

"Jem (to co) kocham i chudnę" zdecydowanie wykracza poza poradnik zdrowego odżywiania. Ta książka ma moc, powstała, bowiem w wyniku współpracy zaprzyjaźnionych specjalistów. Przepisy razem z Karoliną przygotował jej mąż, ekspert od zdrowego żywienia - Maciej Szaciłło. Część somatoterapeutyczną przygotowała Emilia Żurek, psychosomatoanalityk, mediator, coach i ekspert w międzynarodowych projektach coachingowych. Z kolei nadzór merytoryczny nad wszystkimi przepisami prezentowanymi książce objęła Emilia Lorenc, diagnosta laboratoryjny, doradca dietetyczny i biolog molekularny.

Zmysłowe smaki: Makaron z mulami i pomidorami Interia.tv
INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas