Makowe muffinki (bezglutenowe)
Pyszne muffinki, które przygotujesz błyskawicznie!
Składniki:
- 200 g mąki bezglutenowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- Łyżeczka mielonego maku
- 125 g cukru
- 2 jajka
- 100 g miękkiego masła
- 150 g + 6 łyżek jogurtu naturalnego
- 6 łyżek dżemu truskawkowego
Przygotowanie:
Mąkę, proszek do pieczenia, sól i mak wymieszać. Jajka ubić z cukrem, dodać masło. Dodać mąkę, a następnie 150 g jogurtu.
Ciasto nałożyć do 6 żaroodpornych foremek (135 ml pojemności). Piec w 175 st. C przez ok 25 minut. Gotowe muffiny wyjąć, ostudzić, dekorować jogurtem i dżemem truskawkowym.