Makowiec pod bakaliową kołderką
Aromatyczne ciasto, nie tylko na święta

Składniki
- ciasto
- 60 dag mąki pszennej
- 12,5 dag masła
- 150 ml mleka
- 4 żółtka
- 4 dag świeżych drożdży
- 10 dag cukru
- nadzienie
- 50 dag masy makowej z bakaliami
- polewa
- 10 dag białej czekolady
- 4 dag masła
- 5 dag płatków migdałowych
- garść rodzynek
- 2 łyżki skórki pomarańczowej
Sposób przygotowania
1. Mąkę wymieszaj z drożdżami, cukrem, 1/2 łyżeczki soli i masłem. Żółtka wymieszaj z ciepłym mlekiem, wlej do masy i zagnieć ciasto. Przykryj je ścierką i odstaw na 1,5 godziny. 2. Ciasto rozwałkuj, posmaruj masą makową, zwiń w roladę. Przełóż do natłuszczonej formy keksowej i spłaszcz od góry. Piecz godzinę w temp. 180 st. C. 3 Masło roztop, dodaj pokruszoną czekoladę bakalie. Masą udekoruj ciasto.