Reklama

Reklama

Makowiec pod bakaliową kołderką

Aromatyczne ciasto, nie tylko na święta

Czas przyrządzenia: 1,5 godziny

Składniki - ciasto

  • 60 dag mąki pszennej
  • 12,5 dag masła
  • 150 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 4 dag świeżych drożdży
  • 10 dag cukru

Składniki - nadzienie

  • 50 dag masy makowej z bakaliami

Składniki - polewa

  • 10 dag białej czekolady
  • 4 dag masła
  • 5 dag płatków migdałowych
  • garść rodzynek
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej

Sposób przygotowania

1. Mąkę wymieszaj z drożdżami, cukrem, 1/2 łyżeczki soli i masłem. Żółtka wymieszaj z ciepłym mlekiem, wlej do masy i zagnieć ciasto. Przykryj je ścierką i odstaw na 1,5 godziny. 

2. Ciasto rozwałkuj, posmaruj masą makową, zwiń w roladę. Przełóż do natłuszczonej formy keksowej i spłaszcz od góry. Piecz godzinę w temp. 180 st. C. 3 Masło roztop, dodaj pokruszoną czekoladę bakalie. Masą udekoruj ciasto. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje