Makowiec z żurawiną
Makowiec jest nieodłącznym elementem każdego świątecznego stołu. My proponujemy delikatne odejście od tradycji i przygotowanie tego pysznego ciasta w wariacji z żurawiną i skórką pomarańczową.
Składniki:
- 300 g pszennej mąki
- 200 g masła (w pokojowej temperaturze)
- 120 g drobnego cukru
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- Masa makowa np. Bakalland
- 400 g suszonej żurawiny z sokiem z granatu np. Bakalland
- opakowanie Skórki pomarańczowej np. Bakalland
- 4 łyżki cukru
- 500 ml wody
Przygotowanie:
1. Masło, mąkę, drobny cukier oraz wanilię mieszamy i wyrabiamy ciasto. Wstawiamy na 30 minut do lodówki. Żurawinę, wodę i cukier umieszczamy w garnuszku i gotujemy na wolnym ogniu do zgęstnienia masy. Wyjmujemy ciasto z lodówki, dzielimy na dwie części. Połowę ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do formy do pieczenia o średnicy 22 cm, dodajemy gotową masę makową zmieszaną ze skórką pomarańczową oraz rozsmarowujemy schłodzony dżem żurawinowy. Przykrywamy drugą połową ciasta. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 45 min.
2. Przed podaniem makowiec można posypać cukrem pudrem.
3. Bakalie postawmy także na świątecznym stole. Bakaliowa misa z bożonarodzeniowym akcentem będzie znakomitą ozdobą obok świec i łańcuchów. Bakalie to jednak przede wszystkim doskonała, zdrowa i wartościowa przekąska. Sięgajmy po te najwyższej jakości - to nie tylko wyjątkowy smak, ale przede wszystkim pełnia witamin, minerałów i wartości odżywczych.