Zajadaj bez wyrzutów. Deser, który wesprze jelita i zbije cholesterol

Tomasz Kromp

Z dyni można przygotować przepyszny i zdrowy kisiel
Z dyni można przygotować przepyszny i zdrowy kisiel123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Dlaczego warto zrobić kisiel z dyni?
  2. Kisiel z dyni a zdrowie
  3. Jak przygotować kisiel z dyni krok po kroku
  4. Pomysły na urozmaicenie dyniowego kisielu

Dlaczego warto zrobić kisiel z dyni?

Kawałki dyni w glinianym naczyniu, z drewnianą łyżką nabierającą porcję warzywa, a obok znajduje się druga łyżka z kolejną porcją oraz kawałek surowej dyni na tle drewnianego stołu.
Z dyni można przygotować kisiel 123RF/PICSEL

Kisiel z dyni a zdrowie

  • witaminie A
  • witaminach z grupy B
  • witaminie C
  • witaminie E
  • potasie
  • fosforze
  • magnezie
  • wapniu

Jak przygotować kisiel z dyni krok po kroku

  • 400 g pieczonej dyni;
  • 2 pomarańcze;
  • 250 ml soku pomarańczowego;
  • szczypta cynamonu;
  • 3 łyżki miodu;
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
  1. Najpierw przepołów dynię na pół i pozbaw ją ziaren. Pokrój na mniejsze kawałki, a następnie rozłóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polej kawałki dyni niewielką ilością oliwy. Piecz do momentu, aż dynia zmięknie i ładnie się zarumieni. Następnie za pomocą łyżki zbierz miąższ z każdego kawałka do garnka i zblenduj na gładką masę.
  2. Umyj pomarańcze i zetrzyj z nich skórkę. Wrzuć ową skórkę do garnka ze zblendowanym miąższem. Dodaj miód oraz cynamon, a następnie ponownie zblenduj całość.
  3. Wstaw garnek z dyniowym purée na palnik i zacznij podgrzewać na małym ogniu. W międzyczasie wymieszaj porządnie mąkę w soku pomarańczowym - przypilnuj, żeby nie było grudek! Dodaj sok z mąką do purée i podgrzewaj dalej, cały czas mieszając.
  4. Gdy masa zgęstnieje i osiągnie konsystencję kisielu, możesz wlać ją do kubków bądź pucharków i podawać.

Pomysły na urozmaicenie dyniowego kisielu

Zobacz również:

"Ewa gotuje": KimchiPolsat
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?