Małe słodkości
Gdy rodzina ma ochotę na coś słodkiego w niedzielne popołudnie, zaproponuj im niespodziankę.
Zielone galaretki
Składniki na 20 porcji:
Galaretka:
- 500 ml soku jabłkowego
- 1/2 szklanki cukru
- galaretka zielona
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- cukier puder do obtaczania
Polewa:
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 10 dag masła
Lukier:
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki gorącej wody
1. Żelatynę namocz w kilku łyżkach wody. Do garnka wlej sok, wsyp cukier, mieszaj i podgrzewaj. Dodaj galaretkę i żelatynę, mieszaj, aż się rozpuszczą. Formę wyłóż folią aluminiową, wlej masę, wystudź, wstaw do lodówki na noc. Całość wraz z folią wyjmij z formy, wycinaj np. szklanką porcje galaretki. Obtaczaj je w cukrze pudrze.
2. Do garnka wlej mleko, podgrzej, przesiej do niego cukier puder, wymieszaj. Masło posiekaj na małe kawałki, dodaj do mleka, podgrzej. Przesiej do niego kakao, szybko wymieszaj. Polewę przełóż do rożka z papieru do pieczenia, odetnij róg, udekoruj galaretki.
3. Cukier puder przesiej przez sitko, dodaj wodę, utrzyj łyżką na gładką masę. Przełóż do rożka z papieru, odetnij róg, udekoruj galaretki. Podawaj udekorowane listkami mięty.
Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
Warto wiedzieć:
Tego rodzaju deser można też zrobić, zalewając galaretką plasterki różnych owoców. Ale uwaga! Niektóre owoce zawierają enzymy rozkładające białka, z których składa się żelatyna. Dlatego galaretka z nimi nie stężeje. Są to: surowe kiwi, papaja i ananas. Ale te owoce zagotowane lub z puszki nie mają już takich właściwości.