Malinowe bukieciki
Deser dla całej rodziny.
Składniki:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 7 jajek
- szklanka cukru pudru
- 25 dag masła
- 2 łyżki kaszy manny
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- budyń waniliowy
- 20 dag mrożonych malin
- 3 łyżki cukru
Przygotowanie:
1. Białka oddziel od żółtek. Masło utrzyj do białości. Dodawaj po jednym żółtku, po łyżce cukru, ucieraj. Twaróg zmiel. Dodawaj po łyżce twarogu do masy. Ucieraj lub zmiksuj. Mąkę wymieszaj z kaszą manną, proszkiem do pieczenia i budyniem. Stopniowo dodawaj do masy, ucieraj, aż wszystkie składniki się połączą.
2. Białka ubij ze szczyptą soli. Dodaj do masy. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę. Maliny zmiksuj, przetrzyj przez sitko, wymieszaj z cukrem, polej ciasto. Sernik piecz 50 minut w temperaturze 180˚C. Pozostaw w piekarniku, by ostygł.