Reklama

Małopolska strząska

Jest to rodzaj bardzo aromatycznej sałatki, która może nie wygląda zjawiskowo, ale smakuje wspaniale. Nazwa pochodzi od sposobu przyrządzania, a dokładnie od wymieszania wszystkich produktów.

Strząska to wyjątkowa potrawa. Przygotowuje się ją tylko w jednej małopolskiej wsi - w Siedliszowicach. Ze wspomnień najstarszych mieszkańców wsi wynika, że potrawa znana była już w latach 20. XX wieku. Pierwszy spisany przepis pochodzi z rodzinnego zeszytu jednej z tutejszych gospodyń. Bazą tej potrawy są wędliny (boczek i kiełbasa), jajka, starty chrzan i przyprawy, które zalewa się octową marynatą. Początkowo jadano ją raz w roku, na Wielkanoc. Dziś przyrządza się ją przez cały rok.

Składniki

  • 35 dag surowego boczku wędzonego
  • 35 dag kiełbasy wiejskiej
  • 10 jajek
  • 1/2 małego korzenia chrzanu
  • 1/2 szkl. wody
  • 1/4 szkl. octu 10-proc.
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. W garnku zagotuj wodę (bez przypraw). Włóż do niej ok. 35 dag surowego boczku wędzonego. Gotuj go przez 35-40 minut. Wyjmij, a gdy wystygnie, pokrój go na kawałki średniej wielkości. Podobnie pokrój kiełbasę wiejską (powinno jej być tyle samo co boczku). Ugotuj na twardo 10 jajek, obierz je, a gdy wystygną, grubo posiekaj.

2. Następnie wszystkie składniki wymieszaj w salaterce. Zetrzyj 1/2 małego korzenia chrzanu (2-3 łyżki). Dodaj go do składników. Wymieszaj i zalej wszystko zalewą z 1/2 szkl. wody i 1/4 szkl. octu 10-proc. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Strząskę serwuj np. z pieczywem, najlepiej ciemnym, i kiszonymi ogórkami. Udekoruj.

Reklama

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy