Mangostan: Święty owoc dobry na serce i skórę

Mangostan wyróżnia spośród innych owoców nietuzinkowy wygląd i niepowtarzalny smak. Legenda głosi, że z jego oryginalnych właściwości korzystał sam Budda i pewnie między innymi dlatego Azjaci zaliczają go do grona świętych owoców. Największą popularnością mangostan cieszy się wśród miłośników zdrowego żywienia, bo wprost fenomenalnie wpływa na organizm - m.in. wzmacnia serce, chroni przed zawałem, wspiera proces odchudzania, wykazuje właściwości antynowotworowe, dodaje energii i doskonale odżywia skórę. Sprawdźmy, co jeszcze warto wiedzieć o tym wyjątkowym owocu i jakie ma zastosowania.

Mangostan
Mangostan ©123RF/PICSEL
Jak obrać i pokroić mango?Interia Kulinaria

Co nieco o owocu

Mangostan
©123RF/PICSEL

Mangostan pochodzi z południowo-wschodniej Azji, ale można go również spotkać w krajach Ameryki Środkowej i Ameryki Południowej. Uwagę przykuwa swoim nietuzinkowym wyglądem. Kształtem i wielkością najbardziej przypomina mandarynkę. Pokryty jest ciemnofioletową skórką, która zwykle pięknie się błyszczy. Równie oryginalny jak wygląd jest smak mangostanu - przypomina połączenie brzoskwini z poziomką, ananasem i liczi.

Mangostan: Co w nim znajdziemy?

Mangostan od wieków zalicza się do grona najzdrowszych owoców. Stanowi cenne źródło składników odżywczych, które fenomenalnie wpływają na naszą kondycję. Co w nim znajdziemy? Przede wszystkim antyoksydanty, zwane ksantonami, które skutecznie eliminują wolne rodniki z organizmu. Ponadto, w mangostanie występują najważniejsze dla naszego organizmu minerały, takie jak żelazo, magnez, wapń, cynk czy potas. Ten oryginalny owoc to także prawdziwa bomba witaminowa. Znajdziemy w nim między innymi spore ilości witamin A, B, C i D, a także błonnika. Lecznicze właściwości owocu od wieków wykorzystywane są w tradycyjnej ludowej medycynie azjatyckiej. Mangostanem - jak głoszą legendy - miał żywić się sam Budda. A jak konkretnie mangostan wpływa na nasz organizm?

Mangostan świetnie wpływa na serce

Mangostan
©123RF/PICSEL

Antyoksydanty zawarte w mangostanie sprawiają, że bardzo korzystnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu, a przede wszystkim stymulują pracę serca - wzmacniają go i chronią przed zawałem. Dodatkowo poprawiają krążenie krwi i regulują poziom cholesterolu.

Mangostan hamuje rozwój komórek rakowych

Przeprowadzone przez naukowców badania wskazują, że zawarte w mangostanie ksantony hamują rozwój komórek nowotworowych. Tym samym ten tropikalny owoc zaliczany jest do grona naturalnych produktów zapobiegających najcięższym chorobom.

Mangostan przyspiesza odchudzanie

Solidna porcja błonnika zawarta w mangostanie sprawia, że przyspiesza efektywne odchudzanie. Osobom dbającym o linię zalecany jest zwłaszcza napar z suszonego owocu, który pomoże spalić tkankę tłuszczową, zniwelować dolegliwości trawienne oraz usprawnić pracę całego układu pokarmowego.

Mangostan dodaje energii i poprawia humor

Czujesz się ciągle przemęczony lub ospały i nie masz chęci do życia? Sięgnij po energetyczną herbatkę z suszonego mangostanu, która doskonale pobudza i poprawia humor. Najlepiej pić ją rano, a także, gdy odczuwamy brak energii. Szybko postawi na nogi.

Świetnie działa na cerę

Mangostan doskonale regeneruje i odżywia cerę, zapobiega gromadzeniu się w niej łoju i spowalnia procesy starzenia. Chcąc wykorzystać odmładzające właściwości owocu, najlepiej sięgać po napar z suszonego mangostanu. Jak go przyrządzić? Wystarczy zalać suszony owoc wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Napar należy pić raz dziennie przez okres kilku tygodniu. Tylko wtedy organizm odczuje dobroczynne właściwości mangostanu.

Jak jeść owoc mangostanu?

Mangostan
©123RF/PICSEL

Mangostan najlepiej jeść w postaci surowej. Aby go otworzyć, trzeba mocno przytrzymać owoc z boku i naciąć nożem z ząbkami. Pamiętaj, że starsze mangostany mają twardszą skórkę. Następnie należy wykonać płytkie nacięcie - tak, aby można było otworzyć owoc za pomocą palców.

Po wykonaniu nacięcia głębokiego na około centymetr, należy rozchylić owoc za pomocą palców lub delikatnie odciągnąć połówki dłońmi. Jeśli jest to niemożliwe lub jeszcze nie widać białego owocu w środku, oznacza to, że nacięcie powinno być głębsze.

Niestety, z uwagi na wysoką aktywność enzymatyczną owoce mangostanu szybko się psują. Wytrzymują jedynie kilka dni.

Suszony mangostan można kupić przez internet i w dobrze zaopatrzonych sklepach ze zdrową żywnością. Niestety, to dość drogi owoc. Za stugramowe opakowanie trzeba zapłacić około 40 złotych.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas