Marakuja: słodycz z wyrafinowaną kwaśną nutką

Kiedyś trzeba było przemierzyć kilka tysięcy kilometrów, by zakosztować smaku egzotycznych owoców. To prawda, że jedzone na miejscu, w kraju, z którego pochodzą, zawsze będą najsmaczniejsze. Póki jednak bezpieczeństwo podróży jest ograniczone, sięgnijmy po to, co do nas dotarło. Marakuję bez kłopotu kupisz niemal w każdym dużym sklepie. Czy warto? Przekonajmy się!

article cover

Marakuja: słodycz z wyrafinowaną kwaśną nutką

Owalne owoce marakui kształtem przypominają duże śliwki i przybierają adekwatne do nich  kolory. Skórka marakui jest grubsza od śliwkowej, może mieć żółte lub głęboko purpurowe zabarwienie. Żółte owoce są zazwyczaj większe, fioletowe wygrywają smakiem, słodyczą i wyższą zawartością składników odżywczych.
Marakuja obfituje też w ważny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu błonnik. Choć w większości pozostaje on niestrawiony (nie jest substancją odżywczą, a balastową), ma ogromne znaczenie dla zdrowia i pięknej sylwetki. Wypełniając żołądek utrwala uczucie sytości i zapobiega przejadaniu się. Stymuluje do pracy leniwe jelita i usprawnia usuwanie z organizmu zbędnych produktów przemiany materii oraz toksyn. Błonnik sprzyja też ustabilizowaniu poziomu cholesterolu we krwi.   Ewa Koza, mamsmak.com
Ten wyjątkowy owoc skrywa szereg składników odżywczych. Marakuja jest skarbnicą antyoksydantów, które, nokautując wolne rodniki, chronią komórki przed przedwczesnym starzeniem, a organizm przed stanami zapalnymi i inwazją drobnoustrojów chorobotwórczych. Znajdziemy w niej duże dawki ważnej dla odporności witaminy C oraz kluczowej dla dobrej kondycji oczu i skóry witaminy A oraz szereg składników mineralnych, na czele z potasem, żelazem i fosforem.
Możesz nim udekorować naleśniki czy gofry, dodać do ulubionego koktajlu na bazie mleka roślinnego czy stworzyć pożywny napój z samych owoców. Marakuja dobrze komponuje się z ananasem, mango i bananem. Często słyszę: „Ale po co, przecież mamy swoje, rodzime owoce?”. Owszem, jabłka i gruszki są nie tylko smaczne, ale też zdrowe i warto je jeść. Jednak większość gatunków polskich owoców ma swój krótki sezon latem, a organizm potrzebuje urozmaicania diety. Marakuja jest dobrym wyborem, nie tylko z uwagi na smak.
+2
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas