Marcepanowiec z jabłkami
Nieuchronnie, coraz większymi krokami zbliża się Boże Narodzenie, dlatego coraz częściej będą pojawiały się u mnie przepisy na świąteczny stół. Taka ze mnie tradycjonalistka, że co roku piekę i gotuje dość sporo, bo uwielbiam te wszystkie zapachy, które sprawiają, że atmosfera jest jeszcze bardziej rodzinna
Dzisiaj proponuję łatwe w przygotowaniu i jednocześnie niesamowicie dobre, ciasto z szarymi renetami i marcepanem
Co potrzebujemy?
Na spód:
200g margaryny
200 g brązowego cukru
4 jajka
300 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,7 kg szarych renet
Na polewę marcepanową:
200 g marcepanu
2 jajka
2 łyżeczki brązowego cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cynamonu
100 g płatków migdałowych
Jak robimy?
Krok1: Obieramy jabłka ze skórki, wykrajamy środek i kroimy w ósemki.
Krok 2: Margarynę, brązowy cukier, jajka, mąkę i proszek do pieczenia miksujemy razem w misce na jednolitą masę.
Krok 3: Utartą masę wylewamy do wyłożonej papierem formy.
Krok 4: Na masie układamy jabłka.
Krok 5: Do miski wrzucamy: marcepan, jajka, 2 łyżki brązowego cukru, mąkę ziemniaczaną i cynamon. Wszystko razem miksujemy na gładką, jednolitą masę. Kiedy masa jest gotowa, wrzucamy do niej ½ płatków migdałowych i mieszamy wszystko łyżką.
Krok 6: Masę marcepanową wylewamy na jabłka i posypujemy po wierzchu pozostałymi płatkami migdałowymi
Krok 7: Ciasto wkładamy na 55 minut do nagrzanego do 180° piekarnika.
Krok 8: Po upływie 55 minut sprawdzamy patyczkiem, czy nie pozostają na nim resztki lepkiego ciasta. Jeśli patyczek jest suchy - wyciągamy ciasto. I gotowe!