Marcepanowy sernik z mirabelkami
Polecamy przepis na wyjątkowy sernik. Masa marcepanowa powinna mieć konsystencję modeliny, być plastyczna, ale nie tak miękka jak plastelina. Dwie łyżki marcepanu utrzyj z kremem do tortu, a będzie bardziej gęsty.
Składniki:
- 1 słoik (720 ml) mirabelek
- 20 dag masy marcepanowej
- 30 dag mąki
- 25 dag cukru
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 15 dag zimnego masła
- 3 jajka
- 50 dag mielonego twarogu
- 8 dag margaryny
- 2 łyżki kaszy manny
- 1 fiolka cytrynowego zapachu do ciasta
- 1 łyżka cukru pudru
- trochę masła i mąki do tortownicy
Przygotowanie:
1. Śliwki mirabelki przełożyć na sitko, pozostawić tak, aż ociekną z zalewy. Masę marcepanową zagnieść w rękach, uformować 25-30 małych kulek.
2. Mąkę wsypać do miseczki. Dodać 15 dag cukru, żółtko oraz cynamon. Dołożyć masło pokrojone w kostkę. Składniki rozcierać palcami, aż powstaną drobne grudki, czyli kruszonka. Tortownicę wysmarować masłem, oprószyć mąką. Na spodzie tortownicy równomiernie rozsypać 2/3 kruszonki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec około 10 minut.
3. Twaróg utrzeć z pozostałym cukrem i margaryną. Wymieszać z kaszką manną oraz cytrynowym zapachem do ciasta. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Żółtka dodać do masy serowej, a białka ubić na sztywno. Pianę z białek delikatnie domieszać do masy serowej.
4. Wyjąć z piekarnika podpieczony spód, rozłożyć na nim kulki marcepanowe, a następnie rozsmarować połowę masy serowej. Rozłożyć odsączone mirabelki, przykryć resztą sera i posypać pozostałą kruszonką. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika, piec jeszcze 40 minut. Po wystudzeniu sernik posypać cukrem pudrem.