Reklama

Reklama

Marcepanowy sernik z mirabelkami

Polecamy przepis na wyjątkowy sernik. Masa marcepanowa powinna mieć konsystencję modeliny, być plastyczna, ale nie tak miękka jak plastelina. Dwie łyżki marcepanu utrzyj z kremem do tortu, a będzie bardziej gęsty.

Składniki:


  • 1 słoik (720 ml) mirabelek
  • 20 dag masy marcepanowej
  • 30 dag mąki
  • 25 dag cukru
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 15 dag zimnego masła
  • 3 jajka
  • 50 dag mielonego twarogu
  • 8 dag margaryny
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 fiolka cytrynowego zapachu do ciasta
  • 1 łyżka cukru pudru
  • trochę masła i mąki do tortownicy

Reklama


Przygotowanie:

1. Śliwki mirabelki przełożyć na sitko, pozostawić tak, aż ociekną z zalewy. Masę marcepanową zagnieść w rękach, uformować 25-30 małych kulek.

2. Mąkę wsypać do miseczki. Dodać 15 dag cukru, żółtko oraz cynamon. Dołożyć masło pokrojone w kostkę. Składniki rozcierać palcami, aż powstaną drobne grudki, czyli kruszonka. Tortownicę wysmarować masłem, oprószyć mąką. Na spodzie tortownicy równomiernie rozsypać 2/3 kruszonki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec około 10 minut.

3. Twaróg utrzeć z pozostałym cukrem i margaryną. Wymieszać z kaszką manną oraz cytrynowym zapachem do ciasta. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Żółtka dodać do masy serowej, a białka ubić na sztywno. Pianę z białek delikatnie domieszać do masy serowej.

4. Wyjąć z piekarnika podpieczony spód, rozłożyć na nim kulki marcepanowe, a następnie rozsmarować połowę masy serowej. Rozłożyć odsączone mirabelki, przykryć resztą sera i posypać pozostałą kruszonką. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika, piec jeszcze 40 minut. Po wystudzeniu sernik posypać cukrem pudrem.

Dowiedz się więcej na temat: sernik

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje