Marchewkowe gofry

Zrób dzieciom przyjemność i razem przygotujcie domowe, ekologiczne gofry. Smakują wspaniale!

Gofry w nowej odsłonie
Gofry w nowej odsłonie 123RF/PICSEL

1. Masło utrzyj. Kolejno wbijaj jajka i dodawaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wlej 1/8 l letniej wody. Zmiksuj na gładkie ciasto. Przykryj i odstaw na 15 min.

2. W tym czasie marchewki obierz, umyj, zetrzyj na tarce. 3/4 porcji dodaj do ciasta, wymieszaj. Szczypiorek umyj, posiekaj. Opłucz i obierz ze skórki ogórek. Połowę utrzyj na tarce, resztę pokrój w plasterki.

3. Łyżkę szczypiorku odłóż, resztę wymieszaj z białym serem i ogórkiem. Dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej gofrownicę i cienko posmaruj olejem. Nakładaj porcje ciasta i piecz na złotobrązowy kolor 2-3 minuty.

4. Gofry wyjmij i ostudź. Rozłóż na talerzyki. Na każdy nałóż porcję sera oraz plasterki ogórka. Danie udekoruj odłożonym szczypiorkiem i startą marchewką.

Czas ok. 50 min; porcja – 460 kcal, cena 3,80 zł.

To ci się przyda

Do przygotowania gofrów warto kupić gofrownicę o wysokiej mocy, czyli 1000-1650 W. Dzięki temu gofry dobrze się wypieką i będą zarumienione z każdej strony (płytki muszą być pokryte warstwą powłoki nieprzywierającej).

Przepis na najlepsze gofryInteria Kulinaria
Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas