Marchewkowe gofry
Zrób dzieciom przyjemność i razem przygotujcie domowe, ekologiczne gofry. Smakują wspaniale!
1. Masło utrzyj. Kolejno wbijaj jajka i dodawaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wlej 1/8 l letniej wody. Zmiksuj na gładkie ciasto. Przykryj i odstaw na 15 min.
2. W tym czasie marchewki obierz, umyj, zetrzyj na tarce. 3/4 porcji dodaj do ciasta, wymieszaj. Szczypiorek umyj, posiekaj. Opłucz i obierz ze skórki ogórek. Połowę utrzyj na tarce, resztę pokrój w plasterki.
3. Łyżkę szczypiorku odłóż, resztę wymieszaj z białym serem i ogórkiem. Dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej gofrownicę i cienko posmaruj olejem. Nakładaj porcje ciasta i piecz na złotobrązowy kolor 2-3 minuty.
4. Gofry wyjmij i ostudź. Rozłóż na talerzyki. Na każdy nałóż porcję sera oraz plasterki ogórka. Danie udekoruj odłożonym szczypiorkiem i startą marchewką.
Czas ok. 50 min; porcja – 460 kcal, cena 3,80 zł.
To ci się przyda
Do przygotowania gofrów warto kupić gofrownicę o wysokiej mocy, czyli 1000-1650 W. Dzięki temu gofry dobrze się wypieką i będą zarumienione z każdej strony (płytki muszą być pokryte warstwą powłoki nieprzywierającej).