Marchwianka z curry

Pyszna i aromatyczna zupa, którą przygotujesz w niespełna godzinę. Ciekawa propozycja na obiad dla całej rodziny.

Marchwianka z curry
Marchwianka z curry123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Soczewicę przebierz, wsyp na sitko, opłucz pod bieżącą wodą, osącz i przesyp do garnka. Potem zalej ją gorącą wodą. Gotuj ok. 25 minut. Pod koniec posól.

2. Marchewki, ziemniaki, czosnek oraz cebulę obierz. Cebulę i czosnek posiekaj, marchewkę i ziemniaki opłucz, osusz, pokrój w drobną kosteczkę. Bulion mocno podgrzej.

3. W garnku rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę z czosnkiem. Posyp je wszystkimi przyprawami. Smaż dalej jeszcze chwilę, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. Uważaj, by ich nie przypalić, bo zrobią się gorzkie. Następnie dodaj resztę przygotowanych produktów (bez ugotowanej soczewicy). Wlej bulion. Gotuj 10 minut. Dołóż soczewicę i gotuj jeszcze 10 minut. Zmiksuj na gładko, przetrzyj przez sitko. Dolej śmietanę. Zupę rozlej do miseczek i lekko oprósz curry.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas