Margaryna miękka
Przeznaczoną do smarowania pieczywa margarynę, którą kupuje się w kubkach, można wprowadzać dziecku pomiędzy 1. a 3. rokiem życia. Nie wolno jednak na niej smażyć.
Receptura margaryny miękkiej jest oparta na olejach roślinnych, więc zawiera głównie nienasycone kwasy tłuszczowe.
Możesz jej używać zamiast masła zwłaszcza w sytuacji, gdy smyk jest uczulony na białka mleka krowiego (wybierz taką bez dodatku masła lub innych składników mleka).
Miękkiej margaryny nie należy jednak mylić z margaryną twardą, którą kupuje się w kostkach - ta jest nieodpowiednia dla dzieci,bo zawiera dużo niezdrowych utwardzanych tłuszczów trans.
Miękkie margaryny kubkowe zawierają tylko śladowe ilości tych składników, ale nie obawiaj się ich, ponieważ mają znacznie mniej tłuszczów trans niż np. chipsy lub ciasteczka.