Marokański tagine z kurczakiem i śliwkami kalifornijskimi
Po gorącym lecie nadchodzi deszczowa jesień i mamy ochotę na pyszne, ciepłe potrawy. Oto przepis na idealny, jesienny obiad
Sposób przygotowania
Nagrzej piekarnik do 160 stopni C. Umieść kurczaka, suszoną miętę i kmin rzymski w naczyniu żaroodpornym i wymieszaj. Dodaj posiekaną cebulę i sól. Następnie dodaj pokrojone pomidory z puszki, roztwór z kostki rosołowej i sok ze śliwek kalifornijskich. Dodaj skórkę z cytryny i chilli. Całość wymieszaj i umieścić w piekarniku na 1 godzinę.
Kiedy kurczak będzie miękki i delikatny, wyjmij go z piekarnika. Dodaj morele, śliwki kalifornijskie, oliwki i całość wymieszaj.
Przed podaniem dodaj świeżą miętę i wyciśnij sok z cytryny. Możesz także posypać migdałami.