Marokański tagine z kurczakiem i śliwkami kalifornijskimi
Po gorącym lecie nadchodzi deszczowa jesień i mamy ochotę na pyszne, ciepłe potrawy. Oto przepis na idealny, jesienny obiad

Składniki
- 8 udek z kurczaka
- 1 średnia pokrojona biała cebula
- 1 główka czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka zmielonego kminu rzymskiego
- 1 świeża czerwona papryka lub ½ łyżeczki suszonych płatków chilli
- 1 łyżka suszonej mięty
- 400 g (puszka) pokrojonych pomidorów
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 cytryna
- 1 kostka rosołowa z kurczaka rozpuszczona w 400 ml wody
- 300 ml soku ze Śliwek Kalifornijskich
- 6 suszonych moreli
- 6 śliwek kalifornijskich
- 10 dużych zielonych oliwek
- 1 garść świeżej mięty
- 40 g pokruszonych migdałów
4 porcji
Sposób przygotowania
Nagrzej piekarnik do 160 stopni C. Umieść kurczaka, suszoną miętę i kmin rzymski w naczyniu żaroodpornym i wymieszaj. Dodaj posiekaną cebulę i sól. Następnie dodaj pokrojone pomidory z puszki, roztwór z kostki rosołowej i sok ze śliwek kalifornijskich. Dodaj skórkę z cytryny i chilli. Całość wymieszaj i umieścić w piekarniku na 1 godzinę.
Kiedy kurczak będzie miękki i delikatny, wyjmij go z piekarnika. Dodaj morele, śliwki kalifornijskie, oliwki i całość wymieszaj.
Przed podaniem dodaj świeżą miętę i wyciśnij sok z cytryny. Możesz także posypać migdałami.