Marokańskie pulpeciki z kaszą bulgur
W aromatycznym i gęstym sosie pomidorowym będą smakować każdemu miłośnikowi wyrazistej kuchni.

Składniki
- 200 g kaszy bulgur (np. marki Halina BIO)
- 500 g wołowiny mielonej
- 1 cebula drobno posiekana
- 2 łyżeczki kuminu w całości,
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
- 1 łyżka świeżej posiekanej kolendry
- 1 łyżka świeżej posiekanej pietruszki
- 1 łyżka startego imbiru
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane
- Sól, pieprz
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 1 cebula drobno posiekaną
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1 łyżeczka kuminu
- 1/2 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka posiekanej kolendry
- 1 garść drobnej zielonej papryki
Sposób przygotowania
1. Kaszę bulgur gotujemy według instrukcji na opakowaniu
2. Wszystkie składniki na klopsiki mieszamy ze sobą i formujemy klopsiki.
3. Smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju.
4. Na tej samej patelni przygotowujemy sos. Smażymy cebulę z czosnkiem aż się delikatnie zarumieni. Dodajemy pomidory, kumin, paprykę w proszku i sól.
5. Dodajemy pulpety i gotujemy pod przykryciem przez 20 minut.
6. Na osobnej patelni przygotowujemy zielone papryczki. Rozgrzewamy suchą patelnię i smażymy papryczki aż lekko zmiękną i nabiorą koloru. Połowę dodajemy do sosu i dusiły jeszcze 10 minut.