Marynarski obiad
Oryginalny i zdrowy sposób przyrządzenia łososia.

Składniki
- włoszczyzna (bez selera)
- 500 g ziemniaków
- 400 g świeżego fileta z łososia
- 3 łyżki masła
- sok z cytryny
- liść laurowy
- 2-3 garście drobnego makaronu
- ziele angielskie, sól, pieprz
- opcjonalnie: 100 g serka topionego
3-4
1. Ziemniaki i włoszczyznę obierz, umyj, pokrój na kawałki. Łososia umyj, skrop sokiem z cytryny. Pokrojoną włoszczyznę oraz ziemniaki podduś w dużym garnku na maśle, a następnie zalej wodą (niedużą ilością), dodaj liść laurowy, ziele angielskie i gotuj na małym ogniu, aż nieco zmiękną.
2. Pokrojoną rybę wraz z sokiem dodaj do wywaru, dorzuć makaron, dołóż również ew. serek topiony. Krótko zagotuj (aby ryba się całkiem nie rozpadła). Dopraw i podawaj.