Karkówka z grilla
Karkówka z grilla to jedno z najczęstszych grillowanych dań. Ta z miodem i musztardą skradnie serca miłośników tego mięsa! Karkówka może być podawana na wiele sposobów, ale ten przepis sprawi, że będzie karkówka z grilla soczysta i sama rozpłynie się w ustach.

Składniki
- 1,5 kg karkówki
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki płynnego miodu
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 8 gałązek świeżego rozmarynu
- 2 łyżki ulubionej musztardy
- 1 łyżka ziaren zielonego pieprzu
- sól i czarny mielony pieprz
Karkówka z grilla - przygotowanie
1. Karkówkę umyj i osusz. Pokrój w 1-2 cm plastry i rozbij tłuczkiem z obydwu stron.
2. Posyp solą i pieprzem. Natnij na głębokość ok. 1 centymetra, a następnie naszpikuj cienkimi plasterkami obranego czosnku.
3. Igiełki z połowy rozmarynu dokładnie posiekaj. Dodaj do nich miód, musztardę, paprykę słodką i ostrą, olej oraz zielony pieprz. Natrzyj mięso ze wszystkich stron powstałą marynatą.
4. Mięso kładź na rozgrzany ruszt i grilluj z obydwu stron, aż karkówka nabierze odpowiedniego koloru.
Sprawdź też inne nasze przepisy:
Karkówka z grilla i ziemniakiZobacz również: