Reklama

Reklama

Karkówka z grilla

Karkówka z grilla to jedno z najczęstszych grillowanych dań. Ta z miodem i musztardą skradnie serca miłośników tego mięsa! Karkówka może być podawana na wiele sposobów, ale ten przepis sprawi, że będzie karkówka z grilla soczysta i sama rozpłynie się w ustach.

Składniki

  • 1,5 kg karkówki
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 8 gałązek świeżego rozmarynu
  • 2 łyżki ulubionej musztardy
  • 1 łyżka ziaren zielonego pieprzu
  • sól i czarny mielony pieprz

Karkówka z grilla - przygotowanie

1. Karkówkę umyj i osusz. Pokrój w 1-2 cm plastry i rozbij tłuczkiem z obydwu stron.

2. Posyp solą i pieprzem. Natnij na głębokość ok. 1 centymetra, a następnie naszpikuj cienkimi plasterkami obranego czosnku.  

3. Igiełki z połowy rozmarynu dokładnie posiekaj. Dodaj do nich miód, musztardę, paprykę słodką i ostrą, olej oraz zielony pieprz. Natrzyj mięso ze wszystkich stron powstałą marynatą. 

4. Mięso kładź na rozgrzany ruszt i grilluj z obydwu stron, aż karkówka nabierze odpowiedniego koloru. 

Sprawdź też inne nasze przepisy:

Reklama

Grillowane warzywa

Szaszłyki z kurczaka

Karkówka z grilla i ziemniaki
Zobacz również: 



INTERIA.PL

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: karkówka | karkówka z grilla | Mięso | grill

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje