Marynaty i pikle z warzyw i owoców
Kolorowy miks
Sposób przygotowania:
1. Warzywa w zależności od rodzaju oczyść lub umyj, obierz, pokrój na kawałki. Ułóż je w słoikach. Do każdego włóż po 1 łyżeczce gorczycy, po 1 listku laurowym, po kilka ziarenek ziela i pieprzu oraz kawałek kopru.
2. Z wody, oleju, octu, cukru i soli ugotuj marynatę. Od razu zalej nią warzywa w słoikach. Mocno je zakręć. Pikle pasteryzuj we wrzątku 5-7 minut. Odstaw do wystudzenia.
Gruszki na słodko-kwaśno
Sposób przygotowania:
1. Cytrynę sparz, osusz. Zetrzyj drobno skórkę, wyciśnij sok. Imbir obierz, zetrzyj na tarce o małych otworach. Gruszki umyj, wytrzyj do sucha i obierz je cienko ze skórki. Potem owoce przekrój wzdłuż na pół. Wytnij środki z pestkami. Dodatkowo połówki gruszek możesz naszpikuj goździkami (po 3-4 sztuki na jedną połówkę).
2. Wodę zagotuj z cukrem, octem, gałką muszkatołową, imbirem, cynamonem, skórką i sokiem z cytryny. Do wrzącej zalewy włóż połówki gruszek.
3. Owoce w zalewie gotuj ok. 15 minut. Następnie gorące gruszki ułóż w czystych, wcześniej wyparzonych słoikach. Pozostałą marynatę gotuj jeszcze 30 minut. Zalej nią owoce. Mocno zakręć słoiki. Odwróć je do góry dnem. przykryj ściereczką i pozostaw tak do wystudzenia.
Buraczki z czosnkiem
Sposób przygotowania:
1. Buraki wyszoruj, opłucz, wraz ze skórką włóż do garnka. Zalej wodą, tak by były przykryte. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj, aż będą al dente, czyli lekko twardawe (ok. 40 minut). Wtedy wyjmij buraki, przestudź je, polewając zimną wodą. Obierz z łupinek i odetnij końce. Resztę buraków pokrój w kostkę.
2. Na spód czystych słoików wsyp po porcji gorczycy (po ok. 1/2 łyżeczki). Na tym ułóż buraczki. Między nie wciśnij obrane ząbki czosnku (po 2 na każdy słoik).
3. Zagotuj wodę, ocet, cukier i sól. Buraczki w słoikach zalej gorącą marynatą. Zakręć. Spód dużego garnka wyłóż ściereczką kuchenną. Ustaw w nim słoiki z buraczkami. Wlej wodę, tak by sięgała do 2/3 wysokości słoików. Pasteryzuj 10 minut.
Musztardowa cukinia
Sposób przygotowania:
1. Wodę wlej do garnka. Dodaj cukier oraz sól. Doprowadź do wrzenia. Potem zmniejsz płomień. Dołóż musztardę francuską oraz miodową. Dolej ocet. Dobrze wymieszaj. Mocno razem podgrzej (ale już nie gotuj). Gotową zalewę zdejmij z ognia i odstaw na bok do całkowitego wystudzenia.
2. Cukinie umyj, wytrzyj do sucha. Odetnij końcówki. Resztę potnij w słupki albo grubsze plasterki. Ułóż je w czystych słoikach.
3. Do każdego słoika dodaj po 1 listku laurowym oraz po kilka ziaren ziela angielskiego i kolorowego pieprzu. Cukinie zalej przygotowaną marynatą. Mocno zakręć. Ustaw na blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 120 st. Pasteryzuj 20 minut. Wyjmij, wystudź.
Korzenne śliwki
Sposób przygotowania:
1. Śliwki umyj, wytrzyj do sucha. Każdą rozetnij wzdłuż i wyjmij pestki. Połówki śliwek ułóż ciasno w wysterylizowanych słoikach.
2. Do garnka wlej wodę. Dodaj cynamon oraz goździki. Wsyp cukier. Zagotuj. Do wrzącej wody wlej ocet. Poczekaj, aż zalewa ponownie zawrze. Zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 4-5 minut (bez przykrycia). Zdejmij z ognia.
3. Śliwki w słoikach zalej gorącą marynatą. Do każdego słoika włóż też kawałek cynamonu i trochę goździków. Szczelnie zakręć.
4. Słoiki postaw na ściereczce kuchennej do góry dnem. Pozostaw tak do wystudzenia. Przechowuj w chłodnym, przewiewnym miejscu. Pikle ze śliwek będą znakomitym dodatkiem do wędlin i jako przekąska, np. z ciemnym razowym pieczywem.