Reklama

Reklama

Marynowana karkówka

Aromatyczna pieczeń.

Składniki:

Reklama

- 1,5 kg karkówki z kością,
- 1 cebula,
- 4 gałązki rozmarynu,
- ząbek czosnku,
- 10 ziarenek pieprzu,
- 2 łyżki oliwy,
- 4 łyżki soku z cytryny,
- 250 ml bulionu,
- 1 l białego wytrawnego wina,
- zioła prowansalskie,
- 15 dag szalotki,
- 40 dag cukinii,
- 50 dag mrożonej mini-marchewki

Przygotowanie:

1. Mięso opłukać. Cebulę pokroić na cząstki, czosnek na połówki. W dużej misce ułożyć mięso. Dodać czosnek, ziarenka pieprzu, rozmaryn, oliwę, sok z cytryny i wino. Przykryć i odstawić na około 5 godzin do lodówki.
2. Mięso wyjąć z marynaty, oprószyć solą i pieprzem. Razem z cebulą, rozmarynem i czosnkiem umieścić w brytfance. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 st. C i piec 2 i 1/4 godziny. Marynatę przecedzić, odmierzyć 3/4 l. W trakcie pieczenia stopniowo podlewać karkówkę tym płynem oraz bulionem.
3. Marchewkę wrzucić na posolony wrzątek, gotować 10 minut. Osączyć. Wymieszać z plasterkami cukinii i połówkami szalotki oraz łyżką ziół prowansalskich. Na około 25 minut przed końcem pieczenia jarzynkę włożyć do brytfanki z mięsem. Przemieszać z powstałym sosem.

4. Gotową pieczeń pokroić w plastry. Ułożyć na ogrzanym półmisku, obłożyć jarzynką. Czas przygotowania: 3 godziny
1 porcja: 590 kcal

Dowiedz się więcej na temat: mięso | wieprzowina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje