Marynowana karkówka
Aromatyczna pieczeń.

Składniki:
- 1,5 kg karkówki z kością, - 1 cebula, - 4 gałązki rozmarynu, - ząbek czosnku, - 10 ziarenek pieprzu, - 2 łyżki oliwy, - 4 łyżki soku z cytryny, - 250 ml bulionu, - 1 l białego wytrawnego wina, - zioła prowansalskie, - 15 dag szalotki, - 40 dag cukinii, - 50 dag mrożonej mini-marchewki
Przygotowanie:
1. Mięso opłukać. Cebulę pokroić na cząstki, czosnek na połówki. W dużej misce ułożyć mięso. Dodać czosnek, ziarenka pieprzu, rozmaryn, oliwę, sok z cytryny i wino. Przykryć i odstawić na około 5 godzin do lodówki. 2. Mięso wyjąć z marynaty, oprószyć solą i pieprzem. Razem z cebulą, rozmarynem i czosnkiem umieścić w brytfance. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 st. C i piec 2 i 1/4 godziny. Marynatę przecedzić, odmierzyć 3/4 l. W trakcie pieczenia stopniowo podlewać karkówkę tym płynem oraz bulionem. 3. Marchewkę wrzucić na posolony wrzątek, gotować 10 minut. Osączyć. Wymieszać z plasterkami cukinii i połówkami szalotki oraz łyżką ziół prowansalskich. Na około 25 minut przed końcem pieczenia jarzynkę włożyć do brytfanki z mięsem. Przemieszać z powstałym sosem. 4. Gotową pieczeń pokroić w plastry. Ułożyć na ogrzanym półmisku, obłożyć jarzynką. Czas przygotowania: 3 godziny 1 porcja: 590 kcal