Marynowany schab i żeberka
Doskonałe z grillowaną papryką i pomidorami.

Składniki na 6-8 osób:
- 1,5 kg grubych żeberek, - 2 papryczki chilli, - 2 łyżki średnioostrej musztardy, - 2 łyżki brązowego cukru, - 75 ml octu, - 1,5 kg schabu bez kości, - 4 ząbki czosnku, - 75 ml oliwy z oliwek, - sok i skórka z 1 limetki
Przygotowanie:
Żeberka umyć i osuszyć. Chili rozciąć wzdłuż, wyciąć gniazda nasienne, drobno posiekać. Musztardę, brązowy cukier, ocet i chili dokładnie wymieszać. Żeberka natrzeć i zostawić pod przykryciem aż naciągną. Na średnim żarze grillować 12-15 minut. Schab umyć, osuszyć, pociąć na kotlety. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Oliwę z oliwek, sok i skórkę z limetki oraz czosnek wymieszać. W tej mieszance marynować mięso. Na średnim żarze grillować 12-15 minut. Podawać z grillowaną papryką i pomidorami.