Maślane ciasteczka z dżemem

Przepis na pyszne ciasteczka.

article cover
Foody.pl

200 g masła
ok. 100 g cukru
250 g mąki
2 żółtka z dużych jajek
150-200 g dżemu (np. truskawkowego)

Przygotowanie 30 min.

Piekarnik rozgrzać do 190 st. C. W misce wymieszać razem masło, cukier oraz żółtka i stopniowo dodawać mąki, aż powstanie miękkie ciasto. Ciasto rozwałkować i uformować kulki o średnicy ok. 2-3cm. Jeśli ciasto jest za miękkie można włożyć je do lodówki na 20 minut. Na blasze rozłożyć papier do pieczenia i układać uformowane kulki w odstępach 5 cm. Palcem zrobić wgłębienie w ciasteczkach i wypełnić je 1/2 łyżeczki dżemu. Piec prze 8-10 minut. Odstawić do wystygnięcia.

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas