Reklama

Reklama

Maślankowe racuszki

Czas przyrządzenia: 45 minut
Składniki dla: 4 porcje

Składniki

  • 1czubata łyżka masła
  • 1 jajko
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 100 ml maślanki
  • 10 dag mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • KREM:
  • sok oraz skórka starta z 1 cytryny
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 350 ml mleka
  • 10 dag masła roślinnego

Sposób przygotowania

Krem: z proszku budyniowego, cukru oraz mleka ugotuj gęsty budyń. Wystudź go. Potem utrzyj z masłem oraz sokiem i skórką z cytryny na puszysty krem.Racuchy: masło stop, przestudź. Jajko ubij z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj masło oraz maślankę. Dosyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszaj mikserem. Na patelni porcjami rozgrzewaj olej.Łyżką nakładaj ciasto i formuj cienkie racuchy. Smaż je na złoty kolor z obu stron (w sumie zajmie to ok. 10 minut).Gotowe racuchy podawaj przełożone kremem. Udekoruj np. skórką z cytryny pokrojoną w paseczki.

Reklama

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje