Maślankowe racuszki

Składniki
- 1czubata łyżka masła
- 1 jajko
- 1 torebka cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru
- 100 ml maślanki
- 10 dag mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju do smażenia
- KREM:
- sok oraz skórka starta z 1 cytryny
- 1 op. budyniu waniliowego
- 2 łyżki cukru
- 350 ml mleka
- 10 dag masła roślinnego
4 porcje
Sposób przygotowania
Krem: z proszku budyniowego, cukru oraz mleka ugotuj gęsty budyń. Wystudź go. Potem utrzyj z masłem oraz sokiem i skórką z cytryny na puszysty krem.Racuchy: masło stop, przestudź. Jajko ubij z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj masło oraz maślankę. Dosyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszaj mikserem. Na patelni porcjami rozgrzewaj olej.Łyżką nakładaj ciasto i formuj cienkie racuchy. Smaż je na złoty kolor z obu stron (w sumie zajmie to ok. 10 minut).Gotowe racuchy podawaj przełożone kremem. Udekoruj np. skórką z cytryny pokrojoną w paseczki.