Mazowieckie placki ziemniaczane

Pomysł na wyjątkowy, jesienny obiad.

Placki ziemniaczane z grzybami i cukinią
Placki ziemniaczane z grzybami i cukinią123RF/PICSEL

Składniki:

Placki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 5-6 łyżek mąki pszennej
  • olej do smażenia

Obłożenie:

  • 60 dag świeżych leśnych grzybów (borowików, koźlarzy, opieńków, maślaków)
  • 2 małe cukinie
  • 4 dymki
  • 2-3 łyżki masła

Przyprawy:

  • sól, pieprz
  • suszony tymianek

Przygotowanie:

1. Obłożenie: grzyby oczyść (z maślaków usuń skórkę), umyj i dobrze osusz. Cukinie i dymki oczyść, opłucz, pokrój na kawałeczki. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć grzyby. Smaż je na dużym płomieniu, aż puszczą sok. Wtedy zmniejsz płomień i duś dalej przez 30-40 minut.

2. Placki: ziemniaki i cebulę obierz, zetrzyj na tarce o małych otworach. Dodaj jajka i mąkę. Przypraw solą, pieprzem oraz szczyptą tymianku. Na patelni rozgrzewaj małe porcje oleju. Łyżką nakładaj porcje ciasta ziemniaczanego. Formuj duże, grubsze placki. Smaż je na złoty kolor z obu stron.

3. Do grzybów dodaj pokrojone cukinie. Smaż kilka minut, mieszając. Gdy cukinia ładnie się zrumieni, wrzuć dymki. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem. Smaż jeszcze chwilę. Potem grzyby z warzywami rozłóż na plackach. Ew. udekoruj listkami natki.

4. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas