Groźne bakterie w boczku wędzonym. Pilny apel GIS
Oprac.: Łukasz Piątek
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Tym razem mowa o bakterii Listeria monocytogenes w partii boczku wędzonego. GIS apeluje do konsumentów, by nie spożywać produktu wskazanego w komunikacie.
Groźne bakterie w popularnym boczku
W poniedziałkowe popołudnie na stronie GIS-u pojawił się najnowszy komunikat, w którym czytamy: "W wyniku działań Inspekcji Weterynaryjnej stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes w określonej poniżej partii boczku wędzonego. Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą".
Listerioza stanowi zagrożenie głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością. Jej czynnikiem etiologicznym jest Listeria monocytogenes. Bakterie Listeria wydalane są z kałem zakażonych zwierząt. Są one szeroko rozpowszechnione w środowisku, a ogniska zatruć pokarmowych przez nie wywoływane są rejestrowane na całym świecie.
Szczegóły dotyczące produktu:
Nazwa produktu: Boczek Duński Wędzony
Numer partii: 24305001
Terminy przydatności do spożycia: 30.11.2024
Producent: Zakłady Mięsne "PEKPOL Ostrołęka" S.A., 07-410 Ostrołęka, Ławy, ul. Przemysłowa 31, weterynaryjny numer identyfikacyjny: 14150301.
Ponadto GIS informuje, że producent po otrzymaniu informacji o stwierdzeniu obecności Listeria monocytogenes w produkcie "Boczek Duński Wędzony" o numerze partii 24305001, niezwłocznie podjął działania zgodne z procedurami zakładowymi. Producent ustalił wszystkich odbiorców kwestionowanego produktu i poinformował ich o konieczności wycofania go z obrotu.
GIS wydał zalecenia dla konsumentów ws. boczku z bakterią
Główny Inspektorat Sanitarny apeluje do konsumentów, którzy nabyli boczek wskazany w komunikacie, by go nie spożywali. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem należy skontaktować się z lekarzem.
Zobacz również: Pilny komunikat GIS: Łyżka kuchenna z niebezpieczną substancją