Mazurek

Z kajmakiem i baziami.

Wielkanocny mazurek
Wielkanocny mazurek 123RF/PICSEL

Składniki:

Ciasto:

●300 g mąki

●1/2 kostki zimnego masła

●3 żółtka

●3 łyżki cukru

●1/4 łyżeczki soli

Wierzch:

●puszka masy krówkowej

●szklanka orzechów włoskich, posiekanych

●1/2 czekolady na gałązki

●gotowy krem, bita śmietana i wiórki kokosowe na bazie (możesz zrobić je z migdałów)

Przygotowanie:

1. Składniki ciasta posiekaj, szybko zagnieć. Włóż w folii na 1/2 godz. do lodówki. Następnie uformuj z niego jajo z brzegami, nakłuj widelcem. Piecz na blaszce w 190°C ok. 25 min, aż się zezłoci.

2. Na wystudzonym cieście rozsyp orzechy, na nich rozłóż masę krówkową. Czekoladę stop, zrób gałązki. Z kremu lub śmietany zrób bazie, posyp wiórkami.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas