Mazurek
Z kajmakiem i baziami.
Składniki:
Ciasto:
●300 g mąki
●1/2 kostki zimnego masła
●3 żółtka
●3 łyżki cukru
●1/4 łyżeczki soli
Wierzch:
●puszka masy krówkowej
●szklanka orzechów włoskich, posiekanych
●1/2 czekolady na gałązki
●gotowy krem, bita śmietana i wiórki kokosowe na bazie (możesz zrobić je z migdałów)
Przygotowanie:
1. Składniki ciasta posiekaj, szybko zagnieć. Włóż w folii na 1/2 godz. do lodówki. Następnie uformuj z niego jajo z brzegami, nakłuj widelcem. Piecz na blaszce w 190°C ok. 25 min, aż się zezłoci.
2. Na wystudzonym cieście rozsyp orzechy, na nich rozłóż masę krówkową. Czekoladę stop, zrób gałązki. Z kremu lub śmietany zrób bazie, posyp wiórkami.