Mazurek kajmakowy od Ewy Wachowicz. Zachwyca dekoracjami

Ewa Wachowicz, dziennikarka i prezenterka, znana z miłości do dobrej kuchni, podzieliła się z fanami wyjątkowym, wielkanocnym przepisem. Miss Polonia 1992 wrzuciła na Instagram zdjęcie z kajmakowym mazurkiem i dokładnie opisała, jak go wykonać.

Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na pyszny mazurek
Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na pyszny mazurek Pawel WodzynskiEast News

Ewa Wachowicz już szykuje się do świat wielkanocnych i opublikowała na Instagramie zdjęcie z kajmakowym mazurkiem. Gwiazda podzieliła się z fanami przepisem na to pyszne ciasto, a przy okazji, zebrała mnóstwo komplementów.

Ewa Wachowicz opublikowała przepis na wielkanocny mazurek. Fani komplementują wypiek i gwiazdę

Ewa Wachowicz wrzuciła na Instagram zdjęcie z wielkanocnym mazurkiem i napisała:

Łapcie przepis na Wielkanocny mazurek kajmakowy.

Fani natychmiast zareagowali, zachwycając się wypiekiem i... urodą gwiazdy:

- "Bardzo ładne zdjęcie Pani Ewo", "Smaczny Mazurek od pięknej Pani Ewy", "... super!!! Na pewno znakomity Serdeczności", "Śliczna" - piszą.

Jak przygotować wielkanocny wypiek z przepisu Ewy Wachowicz?

Dekoracja:

  • prażone migdały i pestki dyni
  • kandyzowana skórka pomarańczowa. 

Przygotowanie: 

1. Mąkę przesiać na stolnicę. Dosypać cukier puder i szczyptę soli. Dodać zimne masło i wszystko razem wysiekać. Gdy powstanie kruszonka, dodać 1 żółtko oraz 2 łyżki bardzo zimnej wody i zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce 30 minut lub w zamrażalniku 10 minut.

2. Zimne ciasto rozwałkować i wykroić spód mazurka. Resztę ciasta uformować w wałek i zrobić z niego brzegi mazurka - ciasto najlepiej przykleić białkiem. Dodatkowo białkiem posmarować brzegi, żeby błyszczały po upieczeniu.

3. Spód ciasta nakłuć widelcem, następnie przykryć papierem do pieczenia, obciążyć (specjalnymi kulkami, grochem lub fasolą). Wstawić do piekarnika, nagrzanego do 180 st. C. Piec przez 15 minut, zdjąć obciążenie i upiec na złoty kolor. Po upieczeniu zsunąć z blachy i wystudzić.

4. Na spód ciasta wyłożyć kwaśny dżem – u mnie z czarnej porzeczki, a następnie kajmak /puszkę mleka gotować w wodzie przez 3 godziny na małym ogniu - w ten sposób powstanie kajmak. Udekorować kandyzowaną skórką pomarańczy i uprażonymi migdałami oraz pestkami dyni.

Smacznego!

„Ewa gotuje”: Makowiec z kratkąPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas