Mazurek pomarańczowy
Z masą cytrusową.

Składniki:
Kruchy spód: - 20 dag mąki, - 10 dag masła, - 5 łyżek cukru pudru,Masa: - pojemniczek 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej, - słoik dżemu pomarańczowego, - żółtko, - łyżeczka śmietany
Przygotowanie:
Z mąki, masła i cukru zagnieść kruche cisto. Ochłodzić. Następnie odkroić 1/3, a pozostałą część rozwałkować, wylepić małą prostokątną formę. Z odłożonego ciasta zrobić wałeczek. Brzeg ciasta w formie posmarować roztrzepanym żółtkiem, dolepić wałeczek formując wyższy brzeg. Posmarować go resztą żółtka roztrzepanego ze śmietanką. Ciasto wsunąć do piekarnika 180 st. C i upiec na złoto. Dżem przełożyć do garnuszka, dodać skórkę pomarańczową i mieszać podgrzewając. Ciepłą, półpłynną masą, napełnić środek mazurka. Pozostawić do ostygnięcia.