Medaliony z plackami
Medaliony z plackami ziemniaczanymi, to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Smażone placki możemy podać dziecku, które skończyło 3. rok życia.
Składniki na 4 porcje:
- 60 dag polędwiczek wieprzowych,
- 20 dag cebuli,
- 35 dag pieczarek,
- 10 dag ogórków konserwowych,
- 1 i 1/2 łyżki mąki,
- 180 ml śmietanki,
- 1/2 l bulionu,
- 1 czubata łyżka musztardy,
- 1 łyżeczka cukru,
- siekana natka pietruszki,
- 4 łyżki oleju,
- gałka muszkatołowa,
- 8 ziemniaków,
- 2 cebule,
- 10 dag mąki,
- 1 jajko,
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki, cebulę - w talarki. Polędwiczki opłucz, osusz, pokrój na 12 medalionów. Rozgrzej 2 łyżki oleju, na nim usmaż medaliony na brązowo. Mięso oprósz solą i pieprzem. By nie wystygły, trzymaj je w ciepłym piekarniku.
2. Do tłuszczu po smażeniu dodaj resztę oleju. Na nim zeszklij pokrojoną w talarki cebulę. Dodaj pokrojone pieczarki. Po usmażeniu oprósz solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz mąką. Zasmaż wszystko, nie rumieniąc. Cały czas mieszając, rozprowadź bulionem i śmietanką. Zagotuj. Dodaj musztardę. Gotuj jeszcze chwilę.
3. Na koniec do potrawki dodaj pokrojone w słupki ogórki konserwowe oraz 5-6 łyżek zalewy z ogórków i zagotuj. Do sosu włóż mięso. Podgrzej, ale już nie gotuj.
4. Przygotuj placki: surowe i obrane ziemniaki wraz z cebulami zetrzyj na tarce. Dodaj mąkę, jajko, świeżo zmielony pieprz i sól. Starannie wymieszaj. Placki smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Jeszcze gorące podawaj do medalionów w sosie.
Przygotowanie: 45 minut