Medaliony z plackami

Medaliony z plackami ziemniaczanymi, to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Smażone placki możemy podać dziecku, które skończyło 3. rok życia.

Chrupiące placki podaj z medalionami
Chrupiące placki podaj z medalionami 123RF/PICSEL

Składniki na 4 porcje:

  • 60 dag polędwiczek wieprzowych,
  • 20 dag cebuli,
  • 35 dag pieczarek,
  • 10 dag ogórków konserwowych,
  • 1 i 1/2 łyżki mąki,
  • 180 ml śmietanki,
  • 1/2 l bulionu,
  • 1 czubata łyżka musztardy,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • siekana natka pietruszki,
  • 4 łyżki oleju,
  • gałka muszkatołowa,
  • 8 ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 10 dag mąki,
  • 1 jajko,
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki, cebulę - w talarki. Polędwiczki opłucz, osusz, pokrój na 12 medalionów. Rozgrzej 2 łyżki oleju, na nim usmaż medaliony na brązowo. Mięso oprósz solą i pieprzem. By nie wystygły, trzymaj je w ciepłym piekarniku.

2. Do tłuszczu po smażeniu dodaj resztę oleju. Na nim zeszklij pokrojoną w talarki cebulę. Dodaj pokrojone pieczarki. Po usmażeniu oprósz solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz mąką. Zasmaż wszystko, nie rumieniąc. Cały czas mieszając, rozprowadź bulionem i śmietanką. Zagotuj. Dodaj musztardę. Gotuj jeszcze chwilę.

3. Na koniec do potrawki dodaj pokrojone w słupki ogórki konserwowe oraz 5-6 łyżek zalewy z ogórków i zagotuj. Do sosu włóż mięso. Podgrzej, ale już nie gotuj.

4. Przygotuj placki: surowe i obrane ziemniaki wraz z cebulami zetrzyj na tarce. Dodaj mąkę, jajko, świeżo zmielony pieprz i sól. Starannie wymieszaj. Placki smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Jeszcze gorące podawaj do medalionów w sosie.

Przygotowanie: 45 minut

Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas