Meksykańskie w sosie
Fasolę odsącz z zalewy, wypłucz, zmiksuj, połącz z mięsem, jajkiem, sezamem i przyprawami.
Składniki na 4 porcje:
Pulpety:
- puszka czerwonej fasoli
- 15 dag mięsa mielonego wołowego
- 2 łyżki sezamu
- jajko
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Sos:
- po puszce krojonych pomidorów i kukurydzy
- 10 dag ryżu basmati
- 20 dag sera cheddar
- cebula czerwona
- papryka
- olej do smażenia
- szczypta ziół prowansalskich
- liście bazylii
- sól
Sposób przygotowania:
1. Fasolę odsącz z zalewy, wypłucz, zmiksuj, połącz z mięsem, jajkiem, sezamem i przyprawami. Formuj kulki, smaż ok. 10 minut.
2. Cebulę i paprykę pokrój w kostkę. Ryż gotuj do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę zeszklij na rozgrzanym oleju, dodaj paprykę i odsączoną z zalewy kukurydzę. Chwilę podsmaż, dodaj pomidory, przypraw ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem, duś przez 5 minut.
3. Dodaj ryż, wymieszaj. Na wierzchu układaj kotleciki, posyp startym serem, włóż do piekarnika i poczekaj, aż ser się rozpuści. Udekoruj bazylią, podawaj z grzankami.
Czas przygotowania: około 1,5 godziny