Menu na Halloween
Obowiązkowymi elementami każdej imprezy halloweenowej są tematyczne stroje oraz dopasowane menu. Jak się okazuje, przygotowanie dań, które swoim wyglądem doskonale wpiszą się w klimat imprezy, nie zajmie nam więcej czasu, niż przyrządzenie standardowych potraw. Zobaczcie, jak w szybki sposób można zamienić tradycyjne menu w halloweenową ucztę.

Pizza z duchami
Składniki
- Szklanka mąki pszennej
- 3 łyżki oliwy
- 1/3 szklanki wody
- Łyżeczka soli
- sos pomidorowy
- 300 g pomidorów krojonych pelati
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz do smaku
- dodatki
- 300 g utartego sera żółtego np. Podlaskiego MSM Mońki oraz kilka plastrów
- 5 plastrów kiełbasy pepperoni
- 2 garście czarnych oliwek
- 0,5 kg miąższu dyni
Sposób przygotowania
Mąkę przesiać do miski przez sito, dodać sól i wymieszać. Do wody dodać cukier, drożdże i dobrze wymieszać. Wlać roztwór do mąki i odstawić na 10 minut, by drożdże zaczęły pracować. Powoli wlewając olej, zarobić ciasto. Odstawić na 10 min. Ponownie wyrobić i uformować kulki. Pozostawić do wyrośnięcia, uformować placek. Wszystkie składniki do sosu pomidorowego dokładnie wymieszać i posmarować nim placek. Następnie posypać całość startym serem żółtym i dodatkowo sam środek wiórkami utartej na grubych oczkach dyni. Na wierzch ułożyć pokrojone w mniejsze kawałki plasterki kiełbasy pepperoni. Następnie z plastrów sera żółtego wyciąć foremką do ciastek duszki. Część oliwek przekroić na pół a część w mniejsze kawałki i udekorować nimi pizzę na wzór małych pajączków.
Smacznego!