Reklama

Reklama

Menu na sylwestrową domówkę

Sposobów na spędzanie Sylwestra jest mnóstwo. Bale, koncerty, imprezy w klubach, wyjazdy na narty lub do ciepłych krajów. Wiele osób wybiera także spędzenie ostatniej nocy starego roku w domu – własnym lub znajomych. I tu pojawia się pytanie - co przygotować do jedzenia na domówkę? Możemy zrobić niezwykle popularne sushi np. w spolszczonej wersji ze śledziem, ale to nie jedyne danie inspirowane kuchnią japońską, które sprawdzi się w Sylwestra. Także skrzydełka w sosie teriyaki, czy łosoś w sosie miso wasabi to potrawy nie wymagające spędzania mnóstwa czasu w kuchni podczas imprezy. Ramenu z kurczakiem warto przygotować więcej, może przydać się kolejnego dnia.

Skrzydełka w sosie teriyaki

Składniki

  • 1 kg skrzydełek kurczaka
  • 150 ml sosu teriyaki np. House of Asia
  • 2 łyżki pasty miso
  • 150 ml wody
  • Biały sezam i dymka do posypania

Sposób przygotowania

1. Rozgrzej na patelni wodę.

Reklama

2. Dodaj 2 łyżki miso i dokładnie wymieszaj.

3. Następnie połącz z sosem teriyaki.

4. Dodaj skrzydełka i duś przez ok 15 minut odwracając co dwie minuty.

5. W międzyczasie rozgrzej piec do 250 st. C.

6. Przełóż skrzydełka do piekarnika i piecz jeszcze przez 5 minut.

7. Przed podaniem posyp sezamem i dymką.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje