Menu na sylwestrową domówkę
Sposobów na spędzanie Sylwestra jest mnóstwo. Bale, koncerty, imprezy w klubach, wyjazdy na narty lub do ciepłych krajów. Wiele osób wybiera także spędzenie ostatniej nocy starego roku w domu – własnym lub znajomych. I tu pojawia się pytanie - co przygotować do jedzenia na domówkę? Możemy zrobić niezwykle popularne sushi np. w spolszczonej wersji ze śledziem, ale to nie jedyne danie inspirowane kuchnią japońską, które sprawdzi się w Sylwestra. Także skrzydełka w sosie teriyaki, czy łosoś w sosie miso wasabi to potrawy nie wymagające spędzania mnóstwa czasu w kuchni podczas imprezy. Ramenu z kurczakiem warto przygotować więcej, może przydać się kolejnego dnia.

Skrzydełka w sosie teriyaki
Składniki
- 1 kg skrzydełek kurczaka
- 150 ml sosu teriyaki np. House of Asia
- 2 łyżki pasty miso
- 150 ml wody
- Biały sezam i dymka do posypania
Sposób przygotowania
1. Rozgrzej na patelni wodę.
2. Dodaj 2 łyżki miso i dokładnie wymieszaj.
3. Następnie połącz z sosem teriyaki.
4. Dodaj skrzydełka i duś przez ok 15 minut odwracając co dwie minuty.
5. W międzyczasie rozgrzej piec do 250 st. C.
6. Przełóż skrzydełka do piekarnika i piecz jeszcze przez 5 minut.
7. Przed podaniem posyp sezamem i dymką.

Sushi nigiri ze śledziem
Składniki
- 150 g ugotowanego ryżu do sushi
- 1/2 łyżki cukru
- 1/2 łyżki octu ryżowego np. House of Asia
- 1 listek nori
- 1 liść sałaty
- 2 kawałki marynowanego śledzia
- 20 g awokado
- 1/3 łyżeczki pasty wasabi
- 1 łyżka marynowanego imbiru
- Sól do smaku
Sposób przygotowania
1. W misce połącz ocet z cukrem i solą. Dodaj gorący ryż i dobrze wymieszaj.
2. Rybę pokrój w plastry 2 centymetry na 4 centymetry.
3. Do ręki weź trochę ryżu, uformuj go w dłoni przyciskając delikatnie dwoma palcami. Następnie ryż posmaruj z wierzchu odrobiną wasabi.
4. Na ryż nałóż płat ryby i awokado.
5. Z płata nori wytnij cienkie paski i zawiń wokół owalnego kąska.
6. Udekoruj sushi imbirem.

Łosoś w sosie miso wasabi
Składniki
- 600 g filetu z łososia podzielonego na 4 części
- 1 łyżeczka czarnego Sezamu np. House of Asia do podania
- 1 cebula dymka, posiekana w kawałki 2 cm, do podania
- 1 limonka, do podania
- sos
- 2 saszetki pasty miso np. House of Asia
- 165 ml mleka kokosowego
- 2 łyżeczki białego sezamu, uprażonego
- 2 łyżki drobno posiekanego imbiru
- 2 łyżeczki octu ryżowego
- 2 łyżki sosu sojowego np. House of Asia
- 2 łyżeczki pasty wasabi np. House of Asia
- łyżeczka miodu
Sposób przygotowania
1. Rozgrzej piekarnik do 200 ˚C (góra-dół) lub 180 ˚C (termoobieg).
2. W miseczce połącz wszystkie składniki sosu.
3. Ułóż rybę w naczyniu żaroodpornym, następnie zalej dokładnie sosem.
4. Piecz przez 15 minut.
5. Podawaj z czarnym sezamem, dymką i limonką.

Miso Ramen z kurczakiem
Składniki
- 1/4 opakowania makaronu Ramen np. House of Asia, ugotowanego zgodnie z przepisem na opakowaniu
- 1 1/2 łyżki pasty miso np. House of Asia
- 1 grzyb boczniak
- 100 g piersi kurczaka
- 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego np. House of Asia
- 30 g szpinaku baby
- 1 łyżeczka cebuli dymki
- 1 szklanka wody
- 1 jajko ugotowane na twardo
- olej roślinny do smażenia
Sposób przygotowania
1. Kurczaka zamarynuj w sosie sojowym 15 minut.
2. Usmaż na średnim ogniu, odwracając co 2 minuty. Usmażonego kurczaka pokrój na plasterki.
3. Do rondelka wlej wodę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, dodaj pastę miso, dokładnie wymieszaj.
4. Dodaj boczniaka, gotuj 3 minuty, dodaj szpinak.
5. Przełóż makaron do miseczki, zalej bulionem z grzybem i szpinakiem, dodaj kurczaka i połówkę jajka, udekoruj dymką.