Menu na sylwestrową domówkę

Aktualizacja

Sposobów na spędzanie Sylwestra jest mnóstwo. Bale, koncerty, imprezy w klubach, wyjazdy na narty lub do ciepłych krajów. Wiele osób wybiera także spędzenie ostatniej nocy starego roku w domu – własnym lub znajomych. I tu pojawia się pytanie - co przygotować do jedzenia na domówkę? Możemy zrobić niezwykle popularne sushi np. w spolszczonej wersji ze śledziem, ale to nie jedyne danie inspirowane kuchnią japońską, które sprawdzi się w Sylwestra. Także skrzydełka w sosie teriyaki, czy łosoś w sosie miso wasabi to potrawy nie wymagające spędzania mnóstwa czasu w kuchni podczas imprezy. Ramenu z kurczakiem warto przygotować więcej, może przydać się kolejnego dnia.

Skrzydełka
Skrzydełkamateriały prasowe

Skrzydełka w sosie teriyaki

Sposób przygotowania

1. Rozgrzej na patelni wodę.

2. Dodaj 2 łyżki miso i dokładnie wymieszaj.

3. Następnie połącz z sosem teriyaki.

4. Dodaj skrzydełka i duś przez ok 15 minut odwracając co dwie minuty.

5. W międzyczasie rozgrzej piec do 250 st. C.

6. Przełóż skrzydełka do piekarnika i piecz jeszcze przez 5 minut.

7. Przed podaniem posyp sezamem i dymką.

Jak zrobić pikantne skrzydełka? Banalny przepisInteria Kulinaria
Sushi
Sushimateriały prasowe

Sushi nigiri ze śledziem

Sposób przygotowania

1. W misce połącz ocet z cukrem i solą. Dodaj gorący ryż i dobrze wymieszaj.

2. Rybę pokrój w plastry 2 centymetry na 4 centymetry.

3. Do ręki weź trochę ryżu, uformuj go w dłoni przyciskając delikatnie dwoma palcami.  Następnie ryż posmaruj z wierzchu odrobiną wasabi.

4. Na ryż nałóż płat ryby i awokado.

5. Z płata nori wytnij cienkie paski i zawiń wokół owalnego kąska.

6. Udekoruj sushi imbirem.

Danie z łososia
Danie z łososiamateriały prasowe

Łosoś w sosie miso wasabi

Sposób przygotowania

1. Rozgrzej piekarnik do 200 ˚C (góra-dół) lub 180 ˚C (termoobieg).

2. W miseczce połącz wszystkie składniki sosu.

3. Ułóż rybę w naczyniu żaroodpornym, następnie zalej dokładnie sosem.

4. Piecz przez 15 minut.

5. Podawaj z czarnym sezamem, dymką i limonką.

Roladki z tortilli z łososiemInteria Kulinaria
Ramen z kurczakiem
Ramen z kurczakiemmateriały prasowe

Miso Ramen z kurczakiem

Sposób przygotowania

1. Kurczaka zamarynuj w sosie sojowym 15 minut.

2. Usmaż na średnim ogniu, odwracając co 2 minuty. Usmażonego kurczaka pokrój na plasterki.

3. Do rondelka wlej wodę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, dodaj pastę miso, dokładnie wymieszaj.

4. Dodaj boczniaka, gotuj 3 minuty, dodaj szpinak.

5. Przełóż makaron do miseczki, zalej bulionem z grzybem i szpinakiem, dodaj kurczaka i połówkę jajka, udekoruj dymką.

Orientalna zupa z kurczakiemInteria Kulinaria
INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas