Mięsna stonoga
Czas: około 50 minut. Porcja: 460 kcal.
Pokrój bułki w drobną kostkę, zalej mlekiem. Dodaj mielone mięso, jajko, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżkę keczupu oraz sól do smaku. Wszystkie składniki wymieszaj, wyrób gładką masę. Dodaj do niej tyle bułki tartej, by z masy dało się uformować pulpety.
Zwilżonymi dłońmi formuj niewielkie kulki (wielkości orzecha włoskiego). Rozgrzej olej na patelni. Obsmaż na nim pulpeciki ze wszystkich stron. Przełóż je na papierowe serwetki, aby odsączyć tłuszcz.
Pomidorki koktajlowe oraz ogórka umyj starannie i osusz. Połowę ogórka pokrój w cienkie plasterki, resztę - w grube paski, które utworzą nogi stonogi.
Na szpadki do szaszłyków nadziewaj na zmianę pulpeciki i plasterki ogórka, zakończ całym pomidorkiem. Ułóż stonogi na talerzach, dołóż nóżki. W pulpeciki wetknij migdały.